De surrealistische schilder Jane Graverol voor een van haar meesterwerken: L’esprit saint, uit de jaren 1960

De surrealistische schilder Jane Graverol voor een van haar meesterwerken: L’esprit saint, uit de jaren 1960

Het René Magritte Museum bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met twee opeenvolgende expo’s over de vriendschappen van René Magritte. 

De kunstenares Jane Graverol (Elsene 1905 - Fontainebleau 1984) onderhield met Magritte sinds 1949 een vriendschappelijke band. Ze ontmoette af en toe Magritte in zijn atelier in de Esseghemstraat. Samen met Rachel Baes wordt Graverol beschouwd als een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van het Belgische surrealisme. In het werk van Graverol zien we een aantal parallellen met het oeuvre van Magritte. Vaak wordt de mens overheerst door fauna en flora en treedt er een dialectiek op tussen cultuur en natuur. Voor Graverol is het surrealisme een eigenschap die iemand al dan niet bezit. Een eigenschap die in deze expo tot uiting komt via een vijftiental zeldzame en mysterieuze werken van deze boeiende kunstenares. 

De tweede tentoonstelling over de vriendschappen van René Magritte In gezelschap van René Magritte: Belgische vriendschappen (7 november 2024 - 1 juni 2025).

Tentoonstellingen in hetzelfde museum