Félicien Rops, L'Entracte de Minerve. Série des Cent légers croquis, 1878-1881.

 Félicien Rops, L'Entracte de Minerve. Série des Cent légers croquis, 1878-1881, pastel, crayon et aquarelle, 22,5 x 15,5 cm. Fédération Wallonie-Bruxelles, en dépôt au musée Rops, inv. CFR 016

Vanaf mei 2022, ter gelegenheid van het straatkunstenfestival “Namur en mai” wordt de wereld van het circus in het licht gezet met een selectie van werken uit de middeleeuwen, de 19de eeuw en uit de hedendaagse kunst in het TreM.a, het Rops Museum en de Delta. 

Félicien Rops droomt er af en toe van zijn artistieke carrière op te geven en samen met de artiesten van het circus op pad te gaan. Hij toont deze bijzondere wereld van het circus en de acrobaten in verschillende tekeningen en etsen. De toneelspelers en circusartiesten worden vaak met veel tederheid en sympathie voorgesteld in zijn werken in tegenstelling tot de burgers en geestelijken die hij bekritiseerde en bespotte… 

Deze wereld wordt getoond vanuit de invalshoek van het dagelijkse leven van de straatartiesten in de 19de eeuw. Zoals Rops deze personen niet toonde op het podium maar eerder wat er achter de schermen gebeurde. 

Voor deze tentoonstelling werken twee Naamse partners samen. Het Museum voor Oude Kunsten (musée des arts anciens) zal werken tonen van de Middeleeuwen tot de 17de eeuw. En de Delta, het nieuwe centrum voor hedendaagse kunst in Namen, zal hedendaags werk tonen rond het thema circus.  

Tentoonstellingen in hetzelfde museum