Carpetland Kritische textielkunst eist lokale symboliek terug op

Hussein Shikha, Garden of Eden (Carpetland. Critical Tapestries, Kunsthal Extra City, Antwerpen), 2023

Carpetland - Kritische textielkunst eist lokale symboliek terug op

In de nieuwe groepstentoonstelling Carpetland. Critical Tapestries. wandel je tussen monumentale tapijten en textielkunst die wereldse complexiteiten blootleggen. De brutaal getitelde tentoonstelling daagt uit om voorbij de hype van het bevallige doek te kijken. Je vindt er geen oneindig aanbod aan in massa geproduceerde tapijten, maar een dozijn kunstwerken van kunstenaars die voorbij de puur esthetische kant van textiel en tapijten kijken. Ze stellen kritische vragen over de perceptie en appreciatie van dit medium dat zich situeert tussen ambacht en kunst. 

Tapijten zijn in het Westen vaak gecommercialiseerde producten waar met een exotische blik naar geweven symbolen gekeken wordt. Men gaat voorbij aan de onzichtbare, vaak vrouwelijke, arbeidsintensieve productieprocessen die aan de basis liggen, of staan niet stil bij de verhalende kracht van hun symboliek. 

Wandtapijten en vloerkleden; gevilt, geweven, geknoopt of geborduurd; abstract of figuratief; stuk voor stuk vertellen de kunstwerken in deze tentoonstelling een complex verhaal waar techniek en symboliek hand in hand gaan met kritiek op onze hedendaagse samenleving. Voor de ene kunstenaar is het een manier om een eenzijdige koloniale geschiedschrijving te bestrijden, de ander stelt via het ambacht vragen over ecologie of onze consumptiemaatschappij. Carpetland. Critical Tapestries. brengt deze meerstemmige artistieke praktijken voor het voetlicht. 

Wandtapijten ontstaan vaak vanuit een collectieve praktijk die daarbij sociale condities creëert voor emancipatie. Deze tentoonstelling brengt niet alleen verschillende praktijken samen, maar duikt ook in het weefproces door middel van gezamenlijke workshops en door partnerschappen op te zetten voor ontwikkeling en productie tussen lokale kunstenaars en instellingen. 

Samengesteld door Joachim Naudts in samenwerking met Zuzanna Rachowska 

Deelnemende kunstenaars Isa do Rosário, Saiqa Ejaz, Myriam El Haïk, Natalia Nakazawa, David Penny, Golnesa R. Pishkhani, Fátima Rodrigo Gonzales, Hussein Shikha, Jennifer Tee, Margo Veeckman, Monika Žaltauskaitė Grašienė 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum