Lucy + Jorge Orta - Gazing Ball: Reflective Dialogues - Beaufort24 - De Panne

Lucy + Jorge Orta - Gazing Ball: Reflective Dialogues - Beaufort24 - De Panne

Fabric of Life

Van 27 maart tot en met 3 november 2024 komt Triënnale Beaufort terug naar zee. Tijdens de achtste editie van Beaufort kan je opnieuw gedurende zes maanden opvallende en memorabele kunstwerken verspreid over de 67 kilometer lange Belgische Kust aanschouwen. 

Curator Els Wuyts nodigde 18 buiten- en binnenlandse kunstenaars uit, die in totaal 18 kunstwerken realiseerden: twee in elke deelnemende kustgemeente. “Uitgangspunt van deze editie is het concept Fabric of Life, vertelt curator Els Wuyts. “Een metafoor voor een vanzelfsprekende verbondenheid, een vlechtwerk van verschillende lijnen, richtingen en patronen. Een vertrekpunt om onze nabije omgeving opnieuw onder ogen te zien en te koppelen aan mogelijke verbeeldingen.” 

Beaufort24 stelt voor deze editie nog meer dan vroeger de plaats waar de kunstwerken gepresenteerd worden, centraal.  

Curator Els Wuyts: “De reeks concrete plekken in de verschillende kustgemeenten zijn uitgelezen aanleidingen om bepaalde vertellingen zichtbaar te maken. Op die plekken is ruimte gemaakt om de soms onzichtbare legendes te laten spreken, sporen van bepaalde geschiedenissen terug te vinden of thema’s die de gemoederen bezighouden te benadrukken. Zoals in een groots monument of een intiem kunstwerk meer dan één verhaallijn terug te vinden is, kunnen veelzijdige meningen of onontdekte waarden aan het oppervlak komen drijven.” 

Bezoekers ontdekken de Kust zo ook op een andere manier. Daarnaast zijn er de klassieke ingrediënten van Triënnale Beaufort: de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn. Na deze editie zal het Beaufort Beeldenpark 50 kunstwerken tellen. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum