Barokke Influencers - Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen

Barokke Influencers - Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen 

Lees het artikel in OKV hier.

De barok belichaamt de ontmoeting tussen traditie en moderne tijd. De jezuïeten gaven dat proces mee vorm vanuit hun religieuze overtuiging en sociale bewogenheid. 

Barokke Influencers onderzoekt hoe internationaal en verregaand die ontwikkeling was, hoe ze tot in de twintigste eeuw heeft doorgewerkt en wat de erfenis van de barok vandaag betekent in onze superdiverse samenleving. Het historische erfgoed van de jezuïeten is een aanleiding om een dialoog op gang te brengen over de grote uitdagingen die ons te wachten staan. 

Om hun publiek te overtuigen, ontwikkelen de jezuïeten een unieke beeldcultuur die tot in China invloed uitoefent. Barokke Influencers toont hoe de hoofdrolspelers uit het Antwerpen van de lange 17de eeuw denken, dromen, werken en bidden. De tentoonstelling verzamelt devotieprenten, etsen en boeken uit de collecties van verschillende erfgoedinstellingen, waaronder het Ruusbroecgenootschap.  

Er wordt ook een reeks unieke affixiones getoond (beschilderde doeken uit het patrimonium van de Sint-Carolus Borromeuskerk). Universiteit Antwerpen investeert grondig in de wetenschappelijke voorbereiding van het festival. Tijdens het festival wordt een online platform gelanceerd dat de gedigitaliseerde prentencollectie van het Ruusbroecgenootschap ontsluit. Midden 2023 zullen naar schatting 10.000 devotieprenten op digitale wijze raadpleegbaar zijn.  

Op vraag van de jezuïeten realiseerde Peter Paul Rubens 39 plafondschilderingen in de Sint-Carolus Borromeuskerk, die bij de brand van 1718 verloren gingen. Tijdens Barokke Influencers wordt die verloren gegane kunstschat weer tot leven gewekt in het Museum Snijders&Rockoxhuis aan de hand van ruim veertig binnen- en buitenlandse topstukken van Peter Paul Rubens, Jacob de Wit en Daniël Seghers. Het is de ideale plek om barokkunst in situ te ervaren.  

Ter gelegenheid van Barokke Influencers komt er in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een reconstructie van het rijke interieur van de Sodaliteit*. Op de plaats van de huidige Nottebohmzaal bevond zich tot 1773 een schitterend ingerichte, barokke kapel van de Sodaliteit, met daarin vele tientallen schilderijen en marmeren muurbekleding.  

* De Sodaliteit is een indrukwekkend gebouw aan het Hendrik Conscienceplein, dat vandaag beschermd is als monument.  

Het gebouw werd begin zeventiende eeuw door de jezuïeten opgetrokken voor verschillende broederschappen of sodaliteiten. Voorname burgers kwamen er samen in het prachtige barokke interieur, dat versierd was met kostbaarheden. Na de opheffing van de jezuïetenorde in 1773 werd de inboedel, met onder meer schilderijen van Rubens en Van Dyck, verkocht. Daarna kende de Sodaliteit verschillende invullingen. In 1879 werd het gebouw door de stad gekocht om er de Stadsbibliotheek in onder te brengen.  

De tentoonstelling vindt plaats op drie locaties: Museum Snijders&Rockoxhuis, de gaanderijen van de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.  

Tentoonstellingen in hetzelfde museum