Paul Hankar, Stoel uit het rooksalon van Villa Les Glycines, 1899-1900, collectie Design Museum Gent

Paul Hankar, Stoel uit het rooksalon van Villa Les Glycines, 1899-1900, collectie Design Museum Gent 

Expo buiten de muren in het Hannonmuseum

Design Museum Gent toont een deel van zijn art nouveaucollectie in het Hannonmuseum. Dat nieuw museum komt in 2023 in het prachtige art-nouveaupand Maison Hannon in Sint-Gillis en zal worden geopend in samenwerking met het nabijgelegen Horta Museum. 

Architect Jules Brunfaut ontwierp en bouwde Maison Hannon in 1902 voor Edouard Hannon en Marie Debard. De stijl is een mix tussen Belgische en Franse art nouveau. Je zal er zowel de gerenoveerde woning kunnen zien met z’n sprookjesachtige fresco's, glasramen en monumentale trap als wisselende thematische tentoonstellingen. 

Op het gelijkvloers zijn de ontvangstvertrekken, waar de oorspronkelijke inrichting het best is bewaard. Daar keren heel wat originele stukken na 40 jaar terug naar hun oorspronkelijke locatie. Er zullen onder andere meubels van Emile Gallé en Louis Majorelle worden getoond. 

Op de eerste verdieping komen tijdelijke tentoonstellingen die telkens een hedendaags blik geven op een selectie van art-nouveau-objecten. Voor de eerste tentoonstelling leent Design Museum Gent 55 topstukken uit van belangrijke figuren in de Belgische art nouveau. Je ziet er ontwerpen van Henry van de Velde, Paul Hankar en Gustave Serrurier-Bovy. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum