100 x Congo

100 x Congo - Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

Verlengd tot en met 12 september.

Deze tentoonstelling werd verkozen tot ‘Internationale tentoonstelling van het jaar’ bij de Britse Museums & Heritage Awards. 

In 2020 is het exact honderd jaar geleden dat Antwerpen, in volle koloniale tijd, zijn Congolese museumcollectie verwierf. Hoe keek België toen naar Afrika en hoe kijkt men vandaag naar Congolese kunstobjecten die in de Scheldestad bewaard worden? Het MAS zet in ‘Congo & Antwerpen. Kotala – Kijken’ honderd eigen unieke Congolese werken centraal. De expo kijkt met een kritische blik achterom en wil de bezoeker doen nadenken over de manier waarop de collectie tot stand kwam.

Honderd kunstwerken, honderd verhalen.

De tentoonstelling gaat dieper in op de betekenis van de werken voor de oorspronkelijke Congolese eigenaars. Aan vele voorwerpen werd een bijzondere kracht toegekend. Het MAS brengt de verhalen achter de kunstwerken en hoe ze in Antwerpen aanbelandden. De bezoekers worden uitgenodigd om te reflecteren over de zowel positieve als negatieve beeldvorming ten overstaan van Afrikanen, en van de Congolese kunst en culturen vroeger en nu. Ook de Afrikaanse stem komt aan bod. Congolese kunstenaars laten hun blik op de mundele (de witte mens) zien.

Kotála: Lingala voor kijken.

Het Lingala is een Bantoetaal met ongeveer 7 miljoen eerste- en tweedetaalsprekers. Het Lingala wordt vandaag de dag gesproken in en rond Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo (DRC), en in alle urbane centra van de centraal-westelijke en noordwestelijke delen van het land. Het is ook moedertaal van vele bewoners van Brazzaville en Pointe-Noire (in het buurland Republiek Congo, PRC), en Noord-Angola.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum