Cindy Wright - Carnes Terrae 2021

Het werk Carnes Terrae (‘de vlezen der aarde’) neemt een bijzondere plaats in op de tentoonstelling, in het midden van de kapel, in plaats van de grafbeelden van Anselm Adornes en Margareta van der Banck die tijdelijk zijn verwijderd voor restauratie. 

In een tiental meesterlijke werken verkent Cindy Wright de cyclus van het leven en van de planeet. Door de uitwisseling van materie en energie met haar omgeving produceert de levende wereld zowel wonderen als afval, zij plant zich voort en sterft. Dat is karakteristiek voor het leven. De mens neemt in die cyclus een bijzondere plaats in omdat hij er altijd naar heeft gestreefd zichzelf meer te beschermen, zijn levensomstandigheden te verbeteren en langer te leven. Met behulp van de natuurlijke omgeving is de mens overgeschakeld van de eerste wilde graangewassen naar intensieve landbouw met heel veel kunstmest, van blote voeten naar het wiel en de vliegtuigen, van de beheersing van het vuur naar de kerncentrales. De resultaten zijn wonderbaarlijk, maar de machine lijkt op hol geslagen. En de begrippen wonder en afvalmateriaal zijn niet meer duidelijk, er heerst verwarring. De biodiversiteit is ingestort, de bodem en de lucht zijn vervuild, het klimaat is ontspoord. Tegelijkertijd neemt de bevolking exponentieel toe. De mens heeft het natuurlijke evenwicht zodanig verstoord dat hij het ‘afval’ van zijn eigen uitvindingen zou kunnen worden, waardoor de planeet onleefbaar zou worden.  

Uit haar vroegste werken al spreekt een zekere bezorgdheid over de impact van de mens op de natuur. De tentoonstelling ‘Trash & Treasure’ legt daar nog meer de nadruk op en speelt in op het groeiende bewustzijn van dat probleem. De grootste zorg van onze tijd is niets minder dan het overleven van de planeet en haar bewoners, die door het gedrag en de vooruitgang van de mens in gevaar wordt gebracht. Niet alle uitvindingen zijn echter slecht en Cindy Wright wil de aandacht vestigen op de vindingrijkheid van de mens om oplossingen te vinden, om zichzelf te redden. De uitdaging is groter dan ooit maar ze blijft optimistisch.  

De tentoongestelde schilderijen zijn opnieuw kop- of muntwerken. Zij herinneren ons eraan dat alle vooruitgang de kiem van haar eigen ondergang in zich draagt, maar zij belichten ook het aanpassingsvermogen en de intelligentie van de mens.  

Véronique de Limburg Stirum 

 

Cindy Wright is een Belgische kunstenares geboren in 1972 in Herentals. Als kind was het tekenen een manier om aan de verveling te ontsnappen, maar al gauw werd het een echte passie. In 1996 behaalde zij een Master in de Beeldende Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. In 2006 werd zij laureate van het prestigieuze Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Cindy Wright haar werken neigen naar het hyperrealisme, zijn dikwijls monumentaal groot, en gebaseerd op foto’s. Haar onderwerpen zijn portretten, stillevens of geënsceneerde voorwerpen.  

Tentoonstellingen in hetzelfde museum