Beschermd momument
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Restaurant
Adornesdomein - Jeruzalemkapel

De familiekapel werd ingewijd in 1429 en is geïnspireerd op de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. 

De familie Adornes is oorspronkelijk afkomstig uit het Italiaanse Genua. Wanneer Opicius Adornes in de dertiende eeuw tot het gevolg van de Graaf van Vlaanderen toetreedt, verhuist hij naar Vlaanderen en sticht er een nieuwe familietak.

De meest bekende telg is Anselm Adornes, die in de vijftiende eeuw een invloedrijke zakenman, diplomaat en ridder wordt. In diezelfde eeuw ontwikkelt de familie het Adornesdomein, bestaande uit een herenwoning, enkele godshuisjes en de Jeruzalemkapel.

Het Adornesdomein is vandaag nog steeds in familiebezit. De graaf en de gravin Maximilien de Limburg Stirum, ondertussen de zeventiende generatie van de Adornesfamilie, zetten zich dan ook met veel overgave in voor het behoud van dit unieke Brugse erfgoed. Daarnaast stellen ze het domein open voor bezoekers. 

Sinds 2014 is het Adornesdomein geopend voor het publiek van maandag tot en met zaterdag en is het mogelijk om individueel of in een begeleide groep het grootste deel van het domein leren kennen. Een korte introductiefilm en een educatief museum plaatsen de oprichting en de symboliek van de kapel in hun historische context. Sommige privézalen van het huis zijn op afspraak ook te bezoeken als onderdeel van een rondleiding.  

Het domein is een levende plaats vol geschiedenis, maar staat ook volop in het hedendaagse leven. Daarom blijft de huidige generatie de voorouderlijke interesse voor kunst uitdragen, door een uniek en origineel platform te bieden aan hedendaagse kunstenaars. Twee keer per jaar gaan Belgische kunstenaars de dialoog aan met de middeleeuwse sfeer van de locatie. 

Tentoonstellingen