Audiogids
Groepen
Kindvriendelijk
Treinmuseum

In het Treinmuseum bekijk je de indrukwekkende collectie miniatuurtreinen van Pieter Nombluez. Met behulp van een audio guide leer je het verhaal achter legendarische treinen als de Oriënt Express. 

Treinmuseum

Het treinmuseum toont de prachtige schaalmodellenverzameling van Pieter Nombluez. Meer dan 2.500 stuks vertellen de geschiedenis van het openbaar vervoer, vanaf de postkoets, via de stoomtreinen tot de tgv. De nadruk ligt op de stoomlocomotieven en de beroemdste treinen uit die periode. Zo ontdek je naast koninklijke en keizerlijke treinen ook de 'Oriënt Express', de 'Mistral', de 'Big Boy' en nog veel meer. Via de audioguides kom je ook het verhaal achter de treinen te weten. 

Op de bovenverdieping kom je helemaal in de sfeer in de als treinwagon ingerichte filmzaal. Je geniet er van een film over de maatschappelijke betekenis van de trein doorheen de geschiedenis.

"In 1952 begon Pieter Nombluez in Antwerpen met zijn verzameling van miniatuurtreinen. Sinds 1971 werd de unieke collectie tentoongesteld op de zolderverdieping van het heemmuseum "Die Swane" op de berg. Door plaatsgebrek kwam de collectie hier niet tot haar volledige recht zodat het gemeentebestuur in 2001 besloot een volledig nieuw museum in te richten op het Kerkplein.  De levensdroom van Pieter ging toen in vervulling. Hij heeft zelf nog heel de verzameling opgesteld. Testamentair mag die niet niet meer aangevuld worden. Een half jaar na de opening is Pieter overleden", vertelt zijn weduwe, Marie-Louise Van Hoof. (GVA 10/12/2011)