Bibliotheek
Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Edgard Tinel

Edgard Tinel

Het Tinelmuseum te Sinaai bezit talloze archiefstukken

Eén van de doelstellingen van het museum is het kenbaar maken van het leven en werk van de componist Edgar Tinel (°1854, Sint-Niklaas -  †1912, Brussel) . In het museum vind je een aantal documenten en archiefstukken tentoongesteld. Het Edgar Tinelmuseum is gehuisvest in het geboortehuis van Tinel. Samen met Peter Benoit stond Edgar Tinel jarenlang aan het hoofd van de muziek in ons land. Tinels muzikaal oeuvre heeft zijn wortels in de hoogromantiek.

Kort na het overlijden van Edgar Tinel (28/10/1912) begon men al heel vlug allerlei herinneringen te verzamelen die de basis zouden vormen voor het Tinelmuseum. Op 2 augustus 1931 tijdens de Tinelfeesten was de inhuldiging van het grafmonument een hoogtepunt. Ondertussen had men voldoende materiaal verzameld om een "museum" te openen. Documenten en herinneringen werden op tafels – gewoonlijk op de eerste verdieping van het toenmalige gemeentehuis – tentoongesteld. Na de festiviteiten werd alles weer opgeborgen tot de volgende keer. 
 
In 1963 kwamen er twee lokalen vrij op het gelijkvloers van het geboortehuis van Tinel en kon de verzameling daar permanent tentoongesteld worden. 
 
Op zaterdag 17 oktober 1992 werd na een lange lijdensweg het huidige museum ingehuldigd op de eerste verdieping van het geboortehuis van Tinel.