Audiogids
Beschermd momument
Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Stad Dendermonde

In het Stadhuis kan de bezoeker kennismaken met het prachtige interieur en de talrijke schilderijen van de Dendermondse schilderschool. 

Stadhuis Dendermonde

In het Stadhuis kan de bezoeker kennismaken met het prachtige interieur en de talrijke schilderijen van de Dendermondse schilderschool. 

De voormalige Lakenhalle is een juweeltje van Vlaamse middeleeuwse bouwkunst dat in het gracieuze kader van de Grote Markt werd opgetrokken. Vooral tijdens de zomermaanden ziet het Stadhuis er prachtig uit, getooid met de elf heraldische vlaggen en versierd met kleurrijke bloemen.

Het Belfort, dat in 1999 door Unesco beschermd werd als Werelderfgoed, herbergt sedert de 16e eeuw een beiaard.

Op de eerste verdieping bevinden zich een aantal historische zalen met een prachtige kunstcollectie. De eerste stappen naar een 'Museum voor Schone Kunsten' werden gezet in 1875, toen het stadsbestuur enkele schilderijen aankocht van Charles Hermans, Jan Verhas, Adrien Heymans, Jacques Rosseels, Joseph Théodore Coosemans en Franz Vinck. Nadien werd deze collectie op geregelde tijdstippen uitgebreid. Met uitzondering van enkele portretten en historiestukken van de hand van Frans en Jan Verhas, Piet Vander Ouderaa, Pieter Frans De Beule en Henry De Noble, behoren de meeste schilderijen tot de 'Dendermondse School', een kunstrichting waarvan de schilders hoofdzakelijk de landschapsschilderkunst beoefenden.