Beschermd momument
Groepen
Kindvriendelijk
Lam Gods - Gesloten retabel

Oorspronkelijk werd het retabel van het Lam Gods enkel op feestdagen geopend. Gedurende de gewone dagen waren de luiken gesloten en zag men enkel de kant met de Boodschap aan Maria. 

De kathedraal in zijn geheel is een adembenemende, over de eeuwen heen opgebouwde verzameling van religieus geïnspireerde kunst. De oudste voorwerpen dateren uit de 8e eeuw, de jongste voorwerpen uit de twintigste eeuw. De kerkfabriek van de kathedraal heeft op de eerste plaats de zorg voor het belangrijkste meesterwerk van de Vlaamse Schilderkunst. Sinds 1432 bevindt de Aanbidding van het Lam Gods door de gebroeders Jan en Hubrecht Van Eyck zich in deze kerk.

In 2021 verhuisde het naar de sacramentskapel, achter het koor, een gloednieuw bezoekerscentrum dat op 25 maart 2021 geopend werd in het hart van de Sint-Baafskathedraal. Daar komt het gerestaureerde wereldberoemde veelluik veel beter tot zijn recht.

Je bezoekt met een VR-bril het nieuwe bezoekerscentrum en ontmoet op je tocht de opdrachtgever Judocus Vyd, Jan Van Eyck werkend aan het veelluik en veel meer. Op het einde van je tocht bewonder je zonder VR-bril het geopende veelluik in de sacramentskapel.

Wanneer je afdaalt naar het bezoekerscentrum in de crypte loop je langs de Bekering van Sint-Bavo van Peter Paul Rubens.