Groepen
Kindvriendelijk
Museumshop
Protestants Museum de Geuzenhoek - deel opstelling

Protestants Museum de Geuzenhoek - deel opstelling

In het museum ontdekt u de geschiedenis van de Geuzenhoek, de protestantse gemeenschap in en rond Horebeke van 1550 tot heden. Hoe was het leven door de eeuwen heen in deze enclave? En wat gebeurt er tegenwoordig in de protestantse kerk?  

Ook de geschiedenis van de protestantse school (1815 tot 1982), het huidige museumgebouw, komt aan bod. Welke leerstof kregen de leerlingen in de protestantse school en hoe zag zo’n school eruit? 

Ook komt u meer te weten over het leven en werken van de volksschrijver Abraham Hans (1882-1939), die hier geboren werd. In zijn tijd genoot hij enige bekendheid en was hij vooral geliefd als schrijver van kinderboekjes, de zogenaamde ‘Hansjes’. 

Daarnaast is er ook aandacht voor het ontstaan en de geschiedenis van het Protestantisme in de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België). Figuren zoals Maarten Luther, Johannes Calvijn en William Tyndale, maar ook minder bekende figuren van de Reformatie, passeren hier de revue. Hierbij mag een kleine Bijbeltentoonstelling natuurlijk niet ontbreken.