Beschermd momument
Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Restaurant
Rolstoelgebruiker
Onthaalcentrum De Kazematten

 In zalen 4 en 5 werd het interpretatiecentrum ‘Tien eeuwen Ieperse vestingen’ ingericht. Je kan er uitgebreid kennis maken met de geschiedenis van het Ieperse vestinglandschap met zijn unieke cultuurhistorische getuigenissen, en van de prachtige natuur die er zich, zo dicht bij de historische binnenstad, kon ontwikkelen.

Onthaalcentrum De Kazematten

Op zondag 28 april 2013 werden De Kazematten achter de Sint-Jacobskerk officieel geopend als het nieuwe onthaalcentrum voor de Ieperse vestingen.


Deze ondergrondse ruimtes of souterrains werden gebouwd rond 1685, volgens de plannen van Vauban, de grote vestingingenieur van Lodewijk XIV. Ze dienden eeuwenlang als krijgsbakkerij voor het garnizoen van de vesting. In de voorbije 100 jaar maakten de ruimtes heel wat mee. Tijdens de Eerste Wereldoorlog richtten de Britse troepen de bomvrije ruimtes in als hoofdkwartier, verblijf- en rustplaatsen, drukkerij, ... De Kazematten waren tijdens de Tweede Wereldoorlog erg belangrijk als schuilplaats voor de Ieperse bevolking. In vrediger tijden was er een ijsfabriek, champignonkwekerij, kaasrijperij, …  Tijdens de restauratie en herinrichting van de ruimtes werd expliciet gekozen om de aanwezige sporen uit de 330 jaar geschiedenis van de Kazematten zo goed mogelijk te bewaren. Zo blijven deze ruimtes op tastbare wijze getuigen van de vele verhalen die zich hier afspeelden.

De Kazematten bestaat uit vijf grote zalen die met veel respect voor de bouwgeschiedenis gerestaureerd en aangepast werden voor hedendaags en polyvalent gebruik. Je vindt er een stijlvolle brasserie waar je van streekbieren of een hartige hap kan genieten. Er is een grote vergaderzaal, geschikt om infoavonden, spreekbeurten of andere bijeenkomsten te organiseren. Zaal 3 werd zo zuiver mogelijk gehouden om er tentoonstellingen van allerlei aard te organiseren. In zalen 4 en 5 werd het interpretatiecentrum ‘Tien eeuwen Ieperse vestingen’ ingericht. Je kan er uitgebreid kennis maken met de geschiedenis van het Ieperse vestinglandschap met zijn unieke cultuurhistorische getuigenissen, en van de prachtige natuur die er zich, zo dicht bij de historische binnenstad, kon ontwikkelen.

Na deze kennismaking met het vestinglandschap in het interpretatiecentrum, kan je vanuit de Kazematten vlot de hoge wal op om de vesting te bereiken, en de vestingwandeling aanvatten.

Vandaag is op deze unieke locatie een stadsbrouwerij, in stand gehouden door brouwerij Sint-Bernardus uit Watou.