Beschermd momument
Groepen
Kindvriendelijk
Kerkhof van Laken, Graf van Max Pelgrims

Kerkhof van Laken, atelier Ernest Salu, Graf van Max Pelgrims.

Museum voor grafkunst

Museum voor Grafkunst – voormalig atelier Ernest Salu.

Toen de grafkunst nog hoog aangeschreven stond, genoten de ateliers Salu  grote faam in de hoofdstad. De eerste van het geslacht Salu die zich toelegde op de beeldhouwkunst was Ernest Salu. Zijn leermeester was Guillaume Geefs.

Ernest Salu is de naam van drie Brusselse beeldhouwers gespecialiseerd in grafsculptuur: Ernest Joseph Victor Salu (1846-1923), Ernest Salu II (1885-1980), zoon van de vorige, en Ernest Salu III (1909-1987), zoon van de vorige.

In 1872 was Salu al volop actief, maar pas in 1881 liet hij een werkplaats bouwen die alsmaar verder zou uitbreiden, tot op het ogenblik van de sluiting in 1984. Ernest Salu werkte als steenhouwer mee aan de bouw van de Beurs, waar hij kennis maakte met A. Rodin en J. Dillens. Zijn atelier, dat nu is omgebouwd tot een museum voor de grafkunst, ligt niet ver van het kerkhof van Laken. De gebouwen vormen een uniek, perfect bewaard geheel en bevatten een belangrijke collectie gipsen afgietsels. Het uitstalraam van de winkel, een ode aan de hardsteen, en de gevel met pilasters en gebeeldhouwd fronton, voeren je binnen in de wereld van de Salu-dynastie. Wat verderop waken twee adelaars over een monumentale poort die naar een aangename wintertuin leidt, aangelegd in 1912. Aan de achterzijde bevinden zich meerdere ateliers waar het licht rijkelijk binnenstroomt. Zij staan via een galerij in verbinding met de beeldhouwerswoning.