Groepen
Kindvriendelijk
Museum van de Mijnwerkerswoning

Het museum van de Mijnwerkerswoning, een tweewoonst uit 1925, vind je in het hart van de Oude Tuinwijk van Eisden. Dit museum neemt je mee naar het leven van de mijnwerkers van destijds. De woning is ingericht als traditionele mijnwerkerswoning uit de jaren ’30. Een enthousiaste gids haalt boeiende weetjes uit het mijnverleden naar boven.

Ontdek hoe de mijnwerkers leefden. “Alsof de kompel thuis gaat komen…”: Dit is de indruk die men in deze goede kamer, woonkeuken en slaapkamers krijgt. De bemeubeling, de versieringstechnieken, de voortuin en achtertuin getuigen enerzijds van de creativiteit van de bewoners van verschillende nationaliteiten en anderzijds van het gecontroleerde wonen onder de ogen van alziende bazen.

Tussen de gevels van de schoolgebouwen krijgt men een eerste uitzicht op de mijnwerkerstweewoonst waarin het museum van de mijnwerkerswoning werd ondergebracht. Dit pand op de hoek van de Marie-Joséstraat en de Dopheidestraat dateert van 1925. De linkerwoning werd in de stijl van die dagen heringericht.

De gidsen zijn bewoners van deze cité. Zij plaatsen hun eigen sociaalhistorische verhaal op een boeiende wijze in het passende decor.