Beschermd momument
Bibliotheek
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Museum Plantin-Moretus drukkerij

De drukkerij is het hart van het paleis van Plantin. Hier vindt u de twee oudste drukpersen ter wereld. Zij dateren van rond 1600. De zes andere drukpersen werken nog. Ontdek hier de workflow in een 16e eeuwse drukkerij.

Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Hier vindt u de oudste drukpersen ter wereld, en nog veel meer ...

Het museum vertelt het verhaal van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisschilder Peter Paul Rubens en de originele Garamondletter die op ieders computer prijkt.

De collecties van het Museum Plantin-Moretus zijn enorm gevarieerd. Ze hangen allemaal samen met de bedrijfsvoering en het familieleven van Christoffel Plantijn en zijn opvolgers, de Moretussen. Drukplaten, persen, gietvormen, letterkasten, stempels en matrijzen, meubilair, prenten en tekeningen, schilderijen, ... Maar ook het bedrijfs- en familiearchief kan je in de leeszaal raadplegen.
Verder herbergt de bibliotheek meer dan 25.000 werken gedrukt voor 1800. De verzameling grafiek en tekeningen van het Prentenkabinet biedt een overzicht van oude en moderne Vlaamse meesters, van Rubens tot Ensor, van Jordaens tot Paul Joostens en René de Coninck.

In het depot van het Prentenkabinet liggen Rubens en Tuymans zij aan zij. Het Prentenkabinet beschikt over een rijke verzameling tekeningen en grafiek van oude Antwerpse meesters. Daarnaast verzamelt het ook modern en hedendaags Antwerps werk. Elk kwartaal toont het Prentenkabinet een andere selectie, telkens rond een thema gelinkt aan het seizoen.

 

Tentoonstellingen