Woning Van Wassenhove

Woning van Wassenhove is een ontwerp van architect Juliaan Lampens en werd gebouwd tussen 1972 en 1974 in Sint-Martens-Latem. De opdrachtgever was vrijgezel Albert Van Wassenhove, leraar met een grote liefde voor moderne kunst en architectuur. Voor hem bouwde Juliaan Lampens een gebouw van beton, hout en glas, waarin alle woonfuncties in elkaar overlopen: geen kamertjes dus, maar één open ruimte.

Museum Dhondt-Dhaenens - MDD

MDD (Museum Dhondt-Dhaenens), vlak bij de dorpskern van Deurle en aan de Leie gelegen, bezit een rijke collectie Vlaamse kunstenaars. Deze werken werden vanaf het einde van de jaren 1920 verzameld door het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens. Zij besloten hun verzameling open te stellen voor het publiek met de stichting van een nieuw museum in 1967.

Het modernistische gebouw van architect Erik Van Biervliet moest tegelijk een plaats zijn waar diverse culturele en artistieke activiteiten mogelijk werden. De basiscollectie omvat kunstwerken van onder andere James Ensor, Gust. en Leon De Smet, Valerius De Saedeleer, Constant Permeke, Albert Servaes, Frits Van den Berghe en Gustave van de Woestyne. Inmiddels zijn daar ook een groot aantal hedendaagse kunstenaars aan toegevoegd zoals David Tremlett, Marthe Wéry, Marcel Maeyer, Joëlle Tuerlinckx, Koen Theys en Raoul De Keyser.

VillaDD, gelegen langs de Leie vlakbij het museum, is een indrukwekkend werk van Hans Op de Beeck. Het biedt tevens plaats voor een residentieprogramma en voor de bibliotheek van Jan Hoet. Hans Op de Beeck kreeg de hulp toegestopt van architect Mo Vandenberghe van de Gentse studio MOTO. Deze samenwerking resulteerde in een bijzondere hedendaagse wunderkammer.

Woning Van Wassenhove is een uniek voorbeeld van modernistische betonarchitectuur van Juliaan Lampens. De woning, gebouwd in 1974, is gelegen in Sint-Martens-Latem en werd in 2015-2016 gerestaureerd. Het museum krijgt de woning voor een lange termijn in bruikleen van de Universiteit Gent en zal er een residentieprogramma ontwikkelen. Tevens zal de woning kunnen gehuurd worden voor korte verblijven in de Leiestreek. Wie een weekendje wil wegdromen in het modernistisch meesterwerk kan de woning boeken voor een verblijf vanaf 2 nachten.