Groepen
Kindvriendelijk
Musée du Coticule

Het “Musée du Coticule” (Museum van de Belgische slijpsteen) is gevestigd in het grootste atelier van de regio waar vroeger scheermessenslijpstenen werden bewerkt.

Musée du Coticule

Het “Musée du Coticule” (Museum van de Belgische slijpsteen) is gevestigd in het grootste atelier van de regio waar vroeger scheermessenslijpstenen werden bewerkt. Het atelier dateert van 1923 en bevindt zich op rechteroever van de rivier de Glain, stroomopwaarts van Salmchâteau. Het was in gebruik tot 1955. Het museum opende zijn deuren in 1983.

De coticula is een vorm van heel fijnkorrelige leisteen. Zijn ontginning is al eeuwenoud: er werd al in het begin van de 17e eeuw handel gedreven in coticula. Gedurende lange tijd werd de ontginning uitgevoerd door kleine groepjes ondernemers die de steen manueel delfden en bewerkten. Het einde van de 19e eeuw en de 20e eeuw (tot ongeveer de jaren 1960) vormden de glorietijd van de coticula, uitgevoerd naar de ganse wereld onder de benaming “Belgische slijpsteen”.

Het museum bestaat uit twee afdelingen :

  • Een zaal die algemene geologische inlichtingen verstrekt over wat geologen het Massief van Stavelot noemen. Dit massief bevat de alleroudste gesteenten van België. De streek rond Vielsalm ligt op de zuidelijke rand hiervan. In deze zaal worden ook gesteenten getoond die typisch zijn voor de streek die bijzonder rijk is aan zeldzame mineralen.
  • Een oude werkplaats waar de befaamde “scheermessenslijpstenen” in Belgische slijpsteen werden vervaardigd. De originele machines bevinden zich er nog steeds en zijn in werkende staat.