Bibliotheek
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Munaneum

Met hun Mundaneum-project stelden Paul Otlet en Henri La Fontaine zich tot doel alle kennis van de wereld te verzamelen en te ontsluiten.

Mundaneum

Het Mundaneum toont de erfenis en ideeën van zijn oprichters, Henri La Fontaine en Paul Otlet. Het gebouw in Mons, een Art Deco-parel ontvangt u voor tijdelijke tentoonstellingen, conferenties en educatieve activiteiten! Archiefcentrum van de Federatie Wallonïe-Brussel en Tijdelijke tentoonstellingsruimte.

Met hun Mundaneum-project stelden Paul Otlet en Henri La Fontaine zich tot doel alle kennis van de wereld te verzamelen en te ontsluiten. In ons tijdperk van internet en web 2.0 zet het Mundaneum de lijn van de stichters verder met vier thematische virtuele tentoonstellingen !

Het archief van het Mundaneum beslaat zowat 6 kilometer. Het gaat om de persoonlijke papieren van de stichters, Paul Otlet en Henri La Fontaine, evenals collecties van dagbladen, affiches, postkaarten, glasplaten en andere documenten die zij en hun opvolgers verzameld hebben. Daarnaast beheert het Mundaneum drie thematische archieffondsen met betrekking tot pacifisme, anarchisme en feminisme.

Het Mundaneum is thans gevestigd in Mons en beschikt sinds 1998 over een expositieruimte met een scenografie van de hand van François Schuiten en Benoît Peeters. In deze ruimte worden tussen heden en verleden tentoonstellingen en conferenties gehouden met betrekking tot dit uitzonderlijk patrimonium. In 2012 werd een samenwerking opgestart met Google die het Mundaneum als een van zijn voorlopers erkent, het “Google van papier” (Le Monde, 2009).

Tentoonstellingen