Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Marthe Donas Museum (Interieur)

Marthe Donas geldt als de eerste vrouwelijke abstracte kunstenares in België in de wereld van de schilderkunst. Het Musée Marthe Donas, ondergebracht in de kapel van de ‘Sœurs de l’Enfant-Jésus’, is het enige museum in Waals-Brabant dat zich op de Belgische moderne kunst richt. 

Sinds 2010 kunnen bezoekers aan de hand van foto’s en documenten uit de familiearchieven het traject ontdekken dat Marthe Donas heeft afgelegd. Een video schetst haar leven en belicht de artistieke kringen waarin haar werk zich heeft ontwikkeld. 

Er worden afwisselend tekeningen en schilderijen tentoongesteld die de verschillende stijlen en perioden van de kunstenares illustreren: academische tekeningen, kubisme, gestileerde figuratieve en abstracte kunst. 

Haar collectie omringt vier belangrijke fondsen: M.Donas, G. Vanden Borre, P. Caille en M. Carlier naast talrijke schenkingen van vrouwelijke kunstenaars en werken van Belgische ontwerpers.

Marthe Donas (1885-1967) was afkomstig uit Antwerpen en ontdekte het kubisme en het modernisme in Parijs tijdens de Eerste Wereldoorlog. Al rond 1920 werd haar werk in heel Europa geëxposeerd en zij intrigeert de avant-garde onder het mannelijke pseudoniem Tour Donas.

Tentoonstellingen