Beschermd momument
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Rolstoelgebruiker
Maagdenmuseum Papkommen

Een reeks van 63 papkommen uit de zestiende eeuw is opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Trotse eigenaar is het Maagdenhuismuseum van het OCMW Antwerpen,

In 2018 kreeg het Maagdenhuis de opdracht om - naast publieksgerichte taken - het behoud en beheer van de kunstcollectie van OCMW Antwerpen te verzekeren en ze een optimale (her)bestemming te geven voor de toekomst.

Het Maagdenhuis was vroeger een weeshuis voor meisjes ('maegdeckens'). In het voormalige meisjesweeshuis van Antwerpen (1553-1882) wijdt het museum uiteraard aandacht aan de vondelingen- en wezenzorg. Maar daar blijft het niet bij: het museum bezit ook een prachtige collectie meubels, beeldhouwwerk en schilderijen. Opmerkelijk is verder het Antwerpse plateel, een voorloper van het befaamde ‘Delfts aardewerk’, met onder meer een befaamde serie gepolychromeerde papkommen van Antwerps aardewerk (majolica).

Minstens om de twee jaar organiseert het Maagdenhuis tijdelijke tentoonstellingen met een maatschappelijke en educatieve insteek. Telkens is er een link met sociale dienstverlening in onze maatschappij: hoe pakten we (kinder)armoede, dakloosheid, vluchtelingenproblematiek… vroeger aan? 

Tentoonstellingen