Beschermd momument
Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Restaurant
Art Nouveau glas Schaal, Vaas, glas

Art Nouveau glas Schaal, Wenen, Witwe Loetz, begin 20ste eeuw. Hoogte: 11,9 cm 

Vaas (pâte-de-verre), François Emile Décorchemont, ca. 1913. Hoogte: 12,5 cm 

Schaal, Amalric Walter, ca. 1910, Hoogte: 8,8 cm. Gent, Museum voor Sierkunst, inv. 87/884, 1440 en 87/843 

Het Maison des Arts, dat wordt beheerd door de Franse Dienst voor Cultuur van de gemeente Schaarbeek, is een ruimte waarvan de activiteiten voornamelijk gericht zijn op hedendaagse creatie op het gebied van beeldende kunst met een belangrijk bemiddelingsprogramma dat toegang biedt tot hedendaagse kunst voor iedereen. 

De MA beleeft een rijke artistieke activiteit sinds de jaren '50, toen de gemeente het gebouw kocht. In 2005 nam ze een eerste wending door kunstenaars de mogelijkheid te bieden om in situ te werken, om zo een echte samenhang tussen het werk en het Huis tot stand te brengen. 
De gemeente Schaarbeek besloot in 2016 om het te positioneren op het gebied van plastische, hedendaagse en digitale kunst als een plaats van creatie, verspreiding en culturele invloed. 


Concreet worden er elk jaar verschillende tentoonstellingen aangeboden: gevestigde of opkomende kunstenaars, collectieven, jury's van instellingen voor hoger onderwijs,... Tentoonstellingen gaan systematisch gepaard met programma's van evenementen (conferenties, filmvertoningen, ontdekkingslunches,...) om ontmoetingen, uitwisselingen en onderzoek aan te moedigen. 

Drie keer per jaar nodigt het Maison des Arts met de hulp van de Federatie Wallonië-Brussel beeldende kunstenaars uit om zich de plek eigen te maken. 

De MA is gevestigd in een monumentaal pand en heeft een belangrijk erfgoedkapitaal dat in dialoog wordt gebracht met de hedendaagse creatie zodra de gelegenheid zich voordoet. De kamers op de begane grond zijn in 2018 gerestaureerd. 

De MA ontwikkelt zijn potentieel voor innovatie en creativiteit door middel van partnerschappen, samenwerkingsprojecten en externe acties, meestal in een netwerk met de culturele actoren van Schaarbeek. Het organiseert workshops en stages, maar ook lokale collectieve evenementen zoals Extra Small, de D-Day van de workshops... 

Tentoonstellingen