Beschermd momument
Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Museumshop
Kunstencentrum Ten Bogaerde

Het nieuwe Kunstencentrum krijgt als vaste collectie een unieke tentoonstelling van George Grard (1901-1984).

De site die u bezoekt is een abdijhoeve. De geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde keert terug tot ca. 1240 wanneer de Duinenabdij het hoogtepunt van haar macht beleeft.

Het nieuwe Kunstencentrum opende zijn deuren tijdens het eerste weekend van juli 2016 en krijgt als vaste collectie een unieke tentoonstelling van George Grard (1901-1984). Grard wordt beschouwd als één van de grootste Belgische beeldhouwers ooit. Op veertienjarige leeftijd schreef hij zich in aan de Doornikse Academie voor Schone Kunsten. Hij vestigde zich in St-Idesbald. In zijn vissershuisje ontplooit hij zich tot een gulle gastheer. Vaak komen gerenommeerde artiesten als Constant Permeke, Taf Wallet, Edgard Tytgat, Robert Giron, Paul en Luc Haesaerts over de vloer. Hier ontstond de school van Sint-Idesbald: een gemeenschappelijke manier van denken. Een levenswijze, een bepaalde houding in de kunst.. Zijn meest bekende beeldhouwwerken zijn De Lente (1935), De Baadster (1938) en De Zee (1954, Liggend Naakt is een andere naam voor deze dame, maar in de volksmond wordt ze steevast “Dikke Mathille” genoemd). 

Verspreid over de site van Ten Bogaerde zien we enkele bronzen beelden van zijn hand. Op de eerste verdieping van het Kunstencentrum, de George Grardzaal, zien we originele gipsen beelden en tekeningen. De werken van George Grard horen tot de permanente tentoonstelling van het Kunstencentrum maar zijn enkel te bekijken tijdens de openingsuren van andere tentoonstellingen.

Het museum George Grard opende haar deuren in 1996 in Alveringem (Gijverinckhove) op initiatief van Grards weduwe Francine van Mieghem en de Stichting George Grard, maar zag zich genoodzaakt deze te sluiten in 2009. In 2010 schonk de Stichting George Grard het overgrote deel van de collectie aan de gemeente Koksijde.

Tentoonstellingen