Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Restaurant
Priorij Rood Klooster

Priorij Rood Klooster

Aan de rand van het Zoniënwoud vind je in een oude priorij een Kunstcentrum dat het raakvlak tussen schrift en beeld verkent, met tentoonstellingen van Belgische en internationale kunstenaars.

Het Rood-Klooster (Frans: Rouge-Cloître) dankt haar naam aan de muren die bedekt waren met een rode pleisterlaag. Het is gesticht in 1367-1369 door kluizenaars en groeide uit tot een priorij van reguliere kanunniken van Sint Augustinus. Door de eeuwen heen vergaarde het grote rijkdom. De beroemde kunstschilder Hugo van der Goes leefde en werkte er tijdens de laatste jaren van zijn leven. Hij overleed er, krankzinnig geworden, in 1482.

Tentoonstellingen

De tentoonstellingen in het Rood Klooster Kunstcentrum bevatten een principiële leidraad, namelijk de verhouding tussen tekst en beeld, tussen kunst en grafiek. Deze thematiek vertaalt zich onder andere naar het oeuvre van  illustrators van kinderboeken en auteurs van stripverhalen. Bij deze leidraad worden ook drie complementaire onderwerpen toegevoegd: de erkenning van Belgische artiesten of Belgische artistieke stromingen die de basis vormen voor wetenschappelijke retrospectieven. De promotie van hedendaagse creaties, via onder andere  ‘Le Prix Découverte / Ontdekkingsprijs' of de tweejaarlijkse competities met als doel het ontdekken en promoten van veelbelovend artistiek talent. En tenslotte de ontdekking van buitenlands erfgoed dankzij de samenwerking met organisaties zoals Europalia.

Tentoonstellingen