Zaal van de Mosasauriërs - Koninklijik Belgisch Intituut voor Natuurwetenschappen

Dit skelet van ‘Hainosaurus bernardi’ is bijna 12,5 meter lang. Dit is een van de grootste tot nu gekende mosasauriërs. Zijn naam 'reptiel van (het dal van) de Hene' dankt hij aan de rivier, die ook zijn naam aan Henegouwen gaf. Hij werd immers 130 jaar geleden in deze Belgische provincie ontdekt, in de krijtgroeven van Ciply.

Hier kom je ogen en oren te kort: aardmineralen en maanstenen, dinosauriërs en mammoeten, walvisskeletten, week- en schaaldieren, schelpen, de Neanderthaler-man van Spy en het verhaal van de mens, de polen alsof je er zelf bent… Het is een greep uit wat je in deze schatkamer vol unieke collecties en prachtige verhalen te wachten staat. Zo leidt de verrassende insectenzaal je naar het vivarium, met zijn levende vogelspinnen en andere lieve en minder lieve beestjes. In ‘Beestige Buren’ ontmoet je de kikker, de vleermuis, de vos en zoveel meer stadsdieren. Je kan ze aaien, hun kreten horen of hun sporen verkennen. De nieuwe Galerij van de Dinosauriërs neemt je mee in de wereld van dieren die lang geleden onze wereld bevolkten en in de Galerij van de Evolutie ontdek je het fascinerende verhaal van het leven.
De maanstenen komen… van de maan. De Amerikaanse president Nixon schonk ze aan koning Boudewijn, die ze op zijn beurt aan het museum toevertrouwde

Tentoonstellingen