Beschermd momument
Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Kasteel Le Paige, Traphal

Het kasteel dateert van 1892. Elementen uit de renaissance, barok en classicisme vormen een neo-stijl. In het interieur vinden we een aanzet tot art-nouveau. 

Kasteel Le Paige

De Le Paiges waren een vooraanstaande Herentalse familie. Verschillende Le Paiges zijn burgemeester van Herentals geweest. Bij de geboorte van Henri Le Paige in 1806 liet zijn vader dertig eiken planten op het domein aan de Nederrij. De kiem van het arboretum was gelegd. Nu staan er meer dan zeventig verschillende boomsoorten uit de hele wereld in. De vijver in de tuin is het laatste restant van de oude vesten rond de stad.
 
Het kasteel dateert van 1892. Elementen uit de renaissance, barok en classicisme vormen een neo-stijl. In het interieur vinden we een aanzet tot art-nouveau. Het smeedijzeren hek rond de voortuin is van de Herentalse ijzergieter Van Aerschot. Sinds de afwerking van de restauratie in 2000 heeft het kasteel een socio-culturele functie. Er zijn een achttal tentoonstellingen per jaar. Tijdens tentoonstellingen zijn het arboretum en het kasteel vrij toegankelijk. Een overzicht van de tentoonstellingen vindt u op de website van cultuurcentrum 't Schaliken.
 
Het arboretum is van 15 april tot 15 september alle dagen open van 8 uur tot 21 uur, van 16 september tot 14 april alle dagen van 8 tot 18 uur.