Groepen
Kindvriendelijk
Museumshop
Restaurant
Museum van de Belgische Brouwers

De eerste stenen huizen op de Grote Markt te Brussel werden vanaf de 14de eeuw gebouwd aan de zuidelijke kant, de zijde van de Grote Markt waar ook het stadhuis werd opgetrokken. Eén ervan, het huis genaamd "De Hille" en later "Den Gulden Boom", was gelegen op de plaats waar het Brouwershuis nu nog steeds staat.

De brouwersgilde, opgericht in de 14de eeuw, koopt eind van de 16de eeuw het pand "Den Gulden Boom". Maar in 1695 bombardeert het Franse leger, onder bevel van Maarschalk de Villeroi, de stad Brussel. De meeste huizen op de Grote Markt worden met de grond gelijk gemaakt. De brouwers financieren echter de wederopbouw van hun huis en doen hiervoor een beroep op architect Willem De Bruyn.

In de overwelfde kelders van dit schitterend herenhuis op de Grote Markt bevindt zich het Museum van de ’Belgische Brouwers’. In het Museum wordt de rijke traditie van het Belgisch bier levendig gehouden. De bezoeker kan er kennis maken met alle werktuigen, de brouw- en gistkuipen, de kookketel en het materiaal van een brouwerij uit de 18de eeuw.

Het museum bestaat uit drie delen: een 18de eeuwse brouwerij (afkomstig uit Hoegaarden), een kelderherberg en een evocatie van een hoogtechnologische moderne brouwerij. In de kelderherberg verandert men elke week van brouwer, maar de identiteit van het geschonken bier wordt nooit prijsgegeven. Het tentoongestelde materiaal zoals een gistkuip en stoomketel is afkomstig van een ambachtelijke brouwerij uit de 18de eeuw.

De Belgische brouwer heeft door de jaren heen gelijke tred gehouden met de technologie. Het vakmanschap van eeuwen brouwkunst, het investeren in nieuwe wetenschap en betere technieken, samen met het respect voor het bier en de natuur zelf, vormen de peilers van de Belgische brouwerijnijverheid. Traditie in dienst van de toekomst. Dit kan elke bezoeker van het Museum van de ’Belgische Brouwers’ getuigen na een kennismaking met dit centrum van de nieuwste brouwerijtechnologie.

In het gezellige café worden de herinneringen aan lang vervlogen tijden opnieuw werkelijkheid. Oude bierpotten, antiek porselein en alle typische voorwerpen uit een herberg van toen getuigen van wat zonder twijfel de "Belgische biercultuur" genoemd mag worden.