Beschermd momument
Groepen
Kindvriendelijk
Beiaard Sint-Quintinuskathedraal Hasselt

In de toren van een kathedraal waar zomaar even acht eeuwen aan is gebouwd, zie, hoor en voel je aan den lijve de tijd. Behalve het verhaal van de toren zelf toont het museum ook het beiaardklavier uit de 18de eeuw en het oude torenuurwerk uit 1911. 

In de toren van de Sint-Quintinuskathedraal waar zomaar even acht eeuwen aan is gebouwd, zie, hoor en voel je aan den lijve de tijd. Behalve het verhaal van de toren zelf toont het museum ook het beiaardklavier uit de 18de eeuw en het oude torenuurwerk uit 1911. De klok waar dat aan is gekoppeld, dateert van 1899.

Geen beiaard zonder... klokken, en dus laat het museum zien hoe klokken worden gegoten. Uiteraard wordt de klimpartij – de toren is bijna 63 meter hoog – beloond met een weids uitzicht over de stad en haar omgeving. Dat krijg je in de klokkengalerij. De zwaarste luiklok weeg zomaar even 3175 kilogram. De beiaard hangt op 36 meter hoogte en weegt 7769 kilogram!

Onderweg naar een adembenemend uitzicht over Hasselt maak je kennis met de tijd: beieren op kleine klokjes, een oude beiaard bespelen en een luiklok luiden. In de toren is ook nog de originele 18de-eeuwse trommel te bekijken. En dan kom je in de klokkengalerij, met een fantastisch uitzicht over Hasselt.

Je kan de Beiaardtoren enkel bezoeken met een gids.

Let op: er is geen lift in de Beiaardtoren! Enkele trappen zijn smal en/of steil. Ben je minder goed te been of heb je kleine kinderen (jonger dan 5) bij je, dan is deze rondleiding minder geschikt.