Audiogids
Beschermd momument
Groepen
Kindvriendelijk
Abdij Van Villers

Ontdek de Abdij van Villers, een opmerkelijk goed bewaard gebleven oude cisterciënzerabdij, maar ook een nieuw cultuurcentrum waar tal van evenementen plaatsvinden. Bijna 900 jaar geschiedenis, ingekapseld in het groen in het hart van Waals-Brabant...

In 1146 nodigen ridder Gauthier de Marbais en zijn moeder Judith monniken van de abdij van Clairvaux (Frankrijk) uit om een nieuwe abdij te stichten op hun gronden in Villers. Een groepje van 17 monniken vestigt zich in Villers.

Een nieuwe werf start in 1197. De bouw van de gotische abdij neemt 100 jaar in beslag. In deze welvarende periode bezitten de ongeveer 400 monniken van de gemeenschap bijna 10.000 hectare gronden, tot in Antwerpen.

Tijdens de Franse Revolutie moeten de monniken vluchten. De Abdij wordt vernield en geplunderd in 1794 en daarna verkocht aan een handelaar in bouwmaterialen die haar steen voor steen afbreekt. Plantengroei en regen doen de rest… De Abdij vervalt tot ruïne.

In 1992 wordt de Abdij opgenomen als ‘uitzonderlijk erfgoed’ van Wallonië. Het hele domein valt daar onder: de 50.000 m² bovengrondse muren en de 5.000 m² romaanse en gotische gewelven maken er een van de grootste Belgische archeologische ensembles van.

In 2012 wordt de Tuin met Geneeskrachtige Planten geopend. Deze middeleeuws geïnspireerde tuin met een honderdtal planten wil tegelijk utilitair, symbolisch en meditatief zijn. Hij nodigt uit tot herbronning.

Ten westen van de oude brouwerij van de Abdij wordt in 2018 een hopveld aangelegd. Volgens een getuigenis uit 1867 bevond zich daar het oude hopveld van de monniken. De bedoeling van het nieuwe hopveld is didactisch. Het toont de verschillende variëteiten van hop die vandaag beschikbaar zijn voor het maken van bier.

Verschillende variëteiten van oude rozenstruiken worden in hetzelfde jaar geplant tegenover de tijdlijn die de geschiedenis van de Abdij weergeeft. Oude rozen zijn variëteiten die behoren tot groepen die bestonden vóór 1867, maar ook elke soort die behoort tot de homogene groepen die werden samengesteld op het uiterste einde van de 19e eeuw.

160.000 BEZOEKERS PER JAAR

Nadat ze eeuwenlang geestelijken, armen en bedevaarders aantrok, mag de Abdij zich vandaag verheugen in 160.000 bezoekers per jaar, die op zoek zijn naar een totaal andere omgeving, ontspanning of spiritualiteit.

Tentoonstellingen