Op reis gaan en binnenstappen in andere huizen dan het jouwe: het ligt in deze tijd bijzonder moeilijk. In plaats van wachten op een versoepeling van de maatregelen, kan je alvast op iconichouses.org terecht. Daar vind je meer dan 150 iconische huizen van over de hele wereld. Het zijn woningen die ontworpen werden door toonaangevende architecten of het zijn schitterende kunstenaarswoningen uit de voorbije eeuw. Benieuwd naar de keukeninrichting van Frank Lloyd Wrights Falling Water? Of wil je weten waarom Edvard Munch Åsgårdstrand koos als schilderlocatie? De website bevat een schat aan informatie over diverse, vaak excentrieke en vooral visueel verbluffende architectuur, en het aanbod blijft groeien.

Iconic Houses is een internationaal netwerk van huismusea dat ontstond in 2012. Elk huis op de site kan je bezoeken. Behalve voor ontsluiten, zet het netwerk zich in voor het behoud en beheer van de architectuur en de interieurs. Ze gebruiken hun gemeenschappelijke expertise om ervoor te zorgen dat die architectuurwonderen niet verdwijnen, of het nu om het experimentele huis van Alvar en Elissa Aalto op het eiland Muuratsalo in het hoge noorden gaat, of om het tropische Casa das Canoas van Oscar Niemeyer. De natuurlijke omstandigheden zijn anders, maar het doel is hetzelfde: moderne huismusea professioneel beheren en vrijwaren voor de toekomst.

Iconic Houses

Hoe gaat het in zijn werk? Iconichouses. org opent met een wereldkaart. Daarop merk je de omvang van het project: een bijzonder groot deel van de wereld is vertegenwoordigd. Architectuur in Afrika blijft een blinde vlek, en in Azië is alleen Japan present, dat wel. Het netwerk heeft voorlopig nog een vrij westerse inslag. In Japan is het Kunio Maekawa Huis uit 1942 de opvallendste aanwezige, het eerste ontwerp van de architect dat meteen zijn eigen woning was. Het zijn die eenzame punten op de kaart die de aandacht trekken, de architectenwoningen die op verre onbekende plaatsen liggen, buiten de clusters van bekende architectuur die we allemaal al kennen. Zoals Casa del Puente bijvoorbeeld, door Amancio Williams in Argentinië, een huis op een brug dat hij ontwierp voor zijn vader, de componist Alberto Williams. Of Can Lis, het filmische kliffenhuis van de Deense architect Jørn Utzon op Majorca.

Je kan filteren op kunstenaarswoning of architectenwoning. Bij elke woning hoort informatie en een foto. Wanneer je op Explore More klikt, dring je helemaal binnen in die mysterieuze woningen. Wandel door het Rietveld Schröderhuis of door Villa Esche en verken de kamers, de marmeren vloeren, de wandbekleding tot en met de badkamer en het toilet. Iconic Houses is nog niet op de 3D-boot gesprongen, maar heeft een indrukwekkend overzicht als pluspunt. Je vind er schetsen, ontwerpen, een uitgebreid arsenaal aan foto’s van binnen en buiten, en de nodige uitleg.

Iconic Houses

De webstek is een ontdekkingstocht naar op mensenmaat ontworpen plaatsen. Het is imposant dat het om huizen gaat, geen publieke gebouwen of overmaatse kastelen. Elke architect en kunstenaar ging tot het uiterste om die beperkte ruimte helemaal naar de hand te zetten. Neem nu Maison Bernard, misschien een van de bevreemdendste woningen in het rijtje. Het Franse huis lijkt wel een ruimteschip dat tussen het groen is neergestreken, rond en in rood en felle kleuren, met aan de voet een zwembad. Het is een uniek ontwerp van de architect Antti Lovag voor zijn broodheer Pierre Bernard. De architect werkte er bijna twintig jaar aan, en als er één architectuurparel is die je moet bezoeken, dan is het die wel. Op iconcihouses.org kan je alvast beginnen met een virtueel bezoek.

Daarnaast kan je lezingen over architectuur bekijken, en hoor en zie je experten die in een van de huizen aan het werk zijn. Ook kan je er restauratiewerken volgen of nieuw onderzoek doorploegen. Veel van de huismusea organiseren tentoonstellingen, en die zijn op de website te vinden, in tekst en beeld. Er is een uitgebreid overzicht van boeken over de huizen en architecten. Vaak gaat het om een monografie over het huis. Hier kan je opnieuw filteren op kunstenaarswoning of architectenwoning.

Iconichouses.org is de ideale site voor wat esthetisch verantwoord escapisme. Met een virtuele trip door Sunnyland, het winterverblijf van Walter en Leonore Annenberg uit de jaren zestig, klaart de winter meteen op. William Haines en landschapsarchitect Emmet Wemple ontwierpen er een 25.000 vierkante meter groot modern complex in Hollywood Regencystijl. En wie dichter bij huis wil blijven, kan natuurlijk terecht bij Belgische grootheden als Huib Hoste, Renaat Braem, Louis Herman de Konick en Victor Horta. Ook Villa Empain en het Ensorhuis zijn netjes in het rijtje te vinden.

Download hier de pdf

20212 Iconic Houses.pdf