Op 28 November werd de tweejaarlijkse Erfgoedprijs voor de derde keer uitgereikt door de provincie West-Vlaanderen. Uit de twintig kandidaten werden één winnaar en twee premiewinnaars gekozen. De prijs ging naar de persoon of organisatie die tussen 2013-2015 een erfgoedproject heeft onderhouden en beheerd. Het project moest West-Vlaams en publieksgericht zijn.

Onder ‘erfgoed’ verstaan we zowel onroerend (monumenten, archeologische sites,..), roerend (tentoonstellingen, foto`s, beelden, schilderijen,..) en immaterieel erfgoed (feesten, dialecten, erfgoedroutes, ..). Iedereen kon een project nomineren tot 3 april 2015. Begin juni werden de twintig geselecteerde projecten bekend gemaakt.

Erfgoedprijs 2015

De vorige winnaars

De eerste editie ging de Erfgoedprijs naar vervoersmaatschappij De Lijn. Hun project ‘125 Jaar Kusttram’ was een tentoonstelling met vijf thema’s: sporen, tussenstops, mensen, zichten en bestemmingen. Het eerste vertelde de geschiedenis van de kusttram aan de hand van zes mijlpalen. Bij ‘Tussenstops’ stond de impact van de tram op toerisme, urbanisatie en het kustuitzicht centraal. Onder het thema ‘Mensen’ werden verzamelaars, liefhebbers en personeelsleden van De Lijn getoond. Zij vertelden over hun ervaring met de kusttram. Bij ‘Zichten’ kreeg het publiek verschillende beelden voorgeschoteld die je tegenkomt als je met de tram langs de kust rijdt, om te eindigen met `Bestemmingen`. Dit werd voorgesteld als een toekomst van duurzame mobiliteit en liet plannen zien die De Lijn West-Vlaanderen heeft in de toekomst.

De vorige Erfgoedprijs werd uitgedeeld aan project ‘Snapshot’ in Brugge. Die tentoonstelling draaide rond Brugse gewoontes, gebruiken en tradities. Dit immateriële erfgoed werd vastgelegd op foto’s en op grote schaal geproduceerd. Het publiek kon het erfgoed onder andere bezichtigen in de tuin van het Volkskundemuseum.

De winnaar 2013-2015

Dit jaar is de winnaar `Texture, Museum over Leie en Vlas` in Kortrijk. Het museum toont de geschiedenis van de vlasnijverheid: de voormalige belangrijkste economische activiteit in het zuiden van West-Vlaanderen. Bezoekers kunnen er onder meer werktuigen en afgewerkte vlasproducten bezichtigen. Het museum staat bekend voor de realistische taferelen en de verzameling kant. De premiewinnaars zijn het Bruggemuseum met het project `Brugsch Poppenspel Den Uyl` en Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge. Kortrijk ontving een geldprijs van 5.000 euro. Brugge en Poperinge wonnen allebei 2.500 euro. Bij het verkiezen van een winnaar kon, naast een jury, ook het publiek helpen kiezen via de website van de provincie.