De Europese integratie is ook op het internet in ontwikkeling. De Europese Commissie starte enkele jaren geleden met het eTEN-programma dat de uitbouw van transeuropese internetdiensten voor het brede publiek ondersteunt. Dat gaat van informatie over patenten en douanedocumenten tot informatie over medicijnen. En eNET geeft ook financiële middelen aan Euromuse, de portaalsite voor de belangrijkste tentoonstellingen in Europese musea. Euromuse geniet eveneens de steun
van het Netwerk van Europese Museumorganisaties. Want het is de bedoeling dat de musea zelf de informatie over zichzelf en over hun tentoonstellingen op de site beschikbaar maken. Openbaar Kunstbezit Vlaanderen is geselecteerd om het Belgische luik van Euromuse te sturen. Binnenkort zullen dus ook de belangrijke tentoonstellingen die in onze musea plaatsvinden op de site aangekondigd worden.

Tentoonstellingen en musea

Momenteel vindt de surfer/citytripper op Euromuse de tentoonstellingen van 213 musea uit 19 Europese landen. Alle informatie is beschikbaar in het Engels en in de lokale taal van het museum. Duitsland (62 musea) en Italië (38 musea) spannen de kroon, gevolgd door Frankrijk (26 musea). Vele vaak bezochte kunststeden zijn aanwezig, zoals Athene, Amsterdam, Londen, Praag en Wenen, maar ook interessante, minder gefrequenteerde museumbestemmingen als Riga, Poznam en vele andere.
Wie op reis trekt naar een van deze steden of landen kan op Euromuse onder de knop 'exhibitions' zijn of haarverblijfsdata ingeven in de kalenderen het land en/of de stad uitkiezen. Er is eveneens een selectiemogelijkheid op onderwerp. Zo kan je de tentoonstellingen filteren geheel volgens je interesses. Het resultaat van je zoekopdracht is een overzicht met voor elke tentoonstelling het landenvlagje, de stad, de periode dat ze loopt, de titel in de taal van het land en de titel in het Engels. Doorkikken geeft de informatie over de tentoonstelling in kort bestek en in detail, plus alle  praktische informatie. En er is een doorklik naar de site van het betreffende museum.
De surfer kan op de homepage kiezen voor de knop 'museums'. Ook daar kan er geselecteerd worden op land, stad en onderwerp en krijg je een beknopte en meer gedetailleerde voorstelling van het museum, de praktische informatie en de lopende tentoonstellingen, met een  doorklikmogelijkheid naar de site van het museum.

Euromuse

Dieper in de museumcollecties en shoppen

De homepage van Euromuse heeft met 'resources' nog een interessante knop voor wie dieper wil gaan in de collecties van de musea. Onder 'explore the collections' van je geselecteerde musea wordt je doorverbonden met digitale catalogi en bibliotheken of online rondgangen door het museum. Met de knop 'visit online' kan je op zoek gaan naar virtuele musea en online tentoonstellingen. De knop 'learning' laat kennismaken met tal van publicaties die online beschikbaar zijn, zoals de Dossiers thématiques van het Louvre of de Tate online courses.
Zoals op het einde van een museumbezoek heeft de homepage van Euromuse een vierde en laatste knop, namelijk 'shops', waarmee je regelrecht de museumwinkels induikt.
Euromuse is nu al een gebruiksvriendelijke en interessante site voor niet-Europeanen die het oude continent willen bezoeken en voor Europeanen die tijdens hun citytrips een museum of tentoonstelling willen meepikken. De site zal er bij winnen als straks nog meer musea in nog meer landen deelnemen en hun tentoonstellingen aankondigen.
Openbaar Kunstbezit Vlaanderen wil zich alvast inzetten om de belangrijkste musea van ons land warm te maken voor Euromuse.

Website

Bekijk het project op Euromuse.net

Download hier de pdf

Euromuse.pdf