Men zal er niet aan kunnen ontsnappen: Peter Paul Rubens is helemaal terug van weggeweest! De laatste belangrijke Rubenstentoonstelling dateert al van 1977, maar als het aan Antwerpen ligt, wordt 2004 hét comebackjaar van Rubens.

Wie Rubens tot nog toe enkel associeerde met volslanke dames, krijgt de komende maanden voldoende kansen om het oeuvre van deze meester in al zijn facetten te (her)ontdekken. Tussen 6 maart en 12 september lopen er in de Rubensstad maar liefst zeven tentoonstellingen die Rubens als een veelzijdig en invloedrijk man portretteren. Een compleet overzicht van deze en heel wat andere activiteiten vindt u op de informatieve en amusante RubenS2004-webstek van de vzw Antwerpen Open.

Hier geen barokke overdaad, maar een evenwichtige presentatie van het Rubensjaar in Antwerpen en een overzicht van de Rubensevenementen in de rest van de wereld. Want met dit rijk gevuld programma in de Scheldestad, zou men bijna vergeten dat culturele hoofdstad Rijsel ook een tentoonstelling aan deze figuur zal wijden. Antwerpen - de stad waar het huis, het grafmonument en het standbeeld van P.P. staan - legt de nadruk op het permanente Rubensaanbod, en het Palais des Beaux-Arts van Rijsel kiest voor een grote retrospectieve met werken uit verschillende Europese collecties.

Wie niets wil missen en een Grand Tour langs de overige Rubensexpo's in Wenen, Londen, Madrid, Braunschweig, Genua of New York ambieert, kan terecht bij de rubriek 'Tentoongesteld in 2004' voor alle praktische info. Nog een handig voordeel aan de Rubens2004-webstek is dat u er voor de Antwerpse tentoonstellingen meteen ook tickets kan bestellen. Zelfs de gadgets die onvermijdelijk met dergelijke evenementen gepaard gaan, kan u er vanaf maart bekijken in hun 'E-shop'. Zo kan u op voorhand beslissen welke 'Rubens' u in huis haalt.

Deze site is echter veel meer dan een virtuele programmabrochure of online museumwinkel. Een belangrijke meerwaarde van deze webstek is bijvoorbeeld dat hier ook het permanent te bezichtigen Rubensaanbod in Antwerpen in de kijker wordt geplaatst. In de rubriek 'Permanent in Antwerpen' vindt u een mooi overzicht van al deze plekken. Met één extra klik krijgt u zelfs een voorproefje van de kunstwerken die er te zien zijn. Nog een leuk detail: het stadsplan waarop de musea, kerken en monumenten zijn aangeduid, dateert uit 1642. Tramlijnen en busverbindingen zal u dus tevergeefs zoeken.

Tenslotte kunnen we niet voorbij aan de webstek van het Rubenshuis

Dan maar de verschillende Antwerpse Rubenslocaties te voet verkennen?! Met behulp van het Rubenswandelboekje en vier wandelroutes kan men gaan speuren naar sporen van Rubens in het stadsbeeld. Behalve wandelingen worden er ook allerlei workshops, lezingen, cursussen enzovoort georganiseerd. Dit aanbod · voor volwassenen en kinderen - vindt u terug in de rubriek 'Rubens in de rand'. Hier kan de regelmatige bezoeker van deze website zich via persknipsels tevens op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes rond Rubens in binnen- en buitenland. Spijtig genoeg zijn sommige links verouderd, maar eens het Rubensjaar van start gaat, zal hier ongetwijfeld een overvloed aan nieuws te rapen zijn.

De jongere generatie die er nog niet bij was in 1977. wordt in het Rubensproject niet over het hoofd gezien. Onder de rubriek 'Rubens junior' vindt u verschillende workshops voor kinderen, en jongeren kunnen er terecht op hun eigen educatieve Rubenswebstek. Antwerpen Open ontwikkelde samen met de mensen van Pienternet een site waarbij allerlei aspecten uit het leven van P.P. op een actuele en interactieve wijze aan bod komen. Zo wordt bijvoorbeeld het huis van Rubens gekoppeld aan hedendaagse architectuur en worden zijn schetsen en ontwerpen geconfronteerd met het werk van hedendaagse kunstenaars. Voor jongeren van 16 tot 61 jaar?

Om de rubriek 'Rubens voor vorsers en freaks' te consulteren hoeft u beslist geen academicus te zijn zoals de titel suggereert. Wat u hier vindt, is immers toegankelijke, soms zelf ludiek verpakte informatie. Zo kan u er het curriculum vitae - anno 1640 - lezen van Rubens; compleet met zijn persoonlijke gegevens, gevolgde opleiding, werkervaring en talenkennis. De grote Rubensdatabank, een initiatief van het Rubenianum en de Antwerpse Erfgoedcel, staat nog niet online, maar zal tijdens het Rubensjaar aan het publiek voorgesteld worden. Alvast iets om naar uit te kijken!

Tenslotte kunnen we niet voorbij gaan aan de webstek van het Rubenshuis. Dit museum is immers ondergebracht in het huis dat de kunstenaar betrok toen hij in 1640 overleed. Op de site van dit museum wordt onder meer een korte historiek geschetst van Rubens' woning. In de rubriek 'Rubens' levensloop' kan u de meer intieme details uit het leven van Rubens lezen, al dan niet geïllustreerd met werken van Rubens en andere kunstenaars. Voor wie er nog steeds niet genoeg van kan krijgen, is er nog een CD-rom over P.P. en het Rubenshuis. 'Rubens en Antwerpen' kost 33,5 euro en is te koop in de baakshop van het museum. En dan moet het Rubensjaar nog beginnen!

Interessante websites

Rubens en zijn bibliotheek     Museum Plantin Moretus
Rubenianum                              Rubenianum
Rubenshuis                               Rubenshuis Antwerpen

Download hier de pdf

Webstek: De comeback van P.P.pdf