Huisillustrator Stien Van Kerckhoven tekent in elk tijdschrift haar antwoord op onze vraag: laat je inspireren door één zin in het tijdschrift. Ditmaal kiest ze voor een zin uit Authentiek & gedurfd - Hedendaagse keramiek.

Stien Van Kerckhoven

Eind 2023 kreeg ik de vraag of ik een proefillustratie wou maken voor OKV, een opdracht die mij de titel huisillustrator kon opleveren. Ik had als kersvers illustrator al een tijdje zin om de redactionele wereld te verkennen, dus aarzelde ik geen moment. Al is het een wat atypische opdracht voor een tijdschrift: je illustratie ondersteunt geen artikel, maar mag een op zichzelf staand concept verbeelden. Dat idee beviel mij wel, want de mogelijkheden zijn oneindig.

Heel oneindig, bleek na het lezen van een aantal artikels. Ik was de richting gauw kwijt en bleef hangen bij de zin ‘Als kind was ik bevriend met insecten’, omdat het kind in mijzelf zich hier meteen in herkende. Al gauw begonnen die insecten als genadeloze critici rond mijn hoofd te zwermen. Zo’n kans om je te bewijzen - en jij gaat gewoon vriendelijke diertjes tekenen?

Lichtjes verkrampt zat ik aan de keukentafel de artikels voor de zoveelste maal te lezen toen mijn oog viel op de zin ‘licht weerkaatst anders aan de glanzende binnenzijde dan aan de buitenzijde. Daar was-ie dan: de klik waarbij alles op zijn plaats valt. Het bijbehorende beeld kwam als vanzelf. Verlost van het gewicht dat de zoektocht inmiddels had gekregen, rook ik plots het lekkere eten dat mijn lief al die tijd aan het klaarmaken was.

Dat is exact waar ik het over wou hebben in de illustratie. Licht weerkaatst anders aan de glanzende binnenzijde dan aan de buitenzijde’: onze fragiele binnenkant bepaalt hoe de buitenwereld bij ons binnenkomt. Dat is pijnlijk duidelijk voor wie door een depressie gaat. Maar ook simpelweg in gedachten verzonken zijn, zorgt ervoor dat schoonheid en warmte in onze omgeving ons niet kunnen raken of onopgemerkt blijven.

Gelukkig werkt dat ook al eens omgekeerd. Mijn goede humeur was honderd procent regenbestendig op de dag dat ik vernam dat ik mij de nieuwe huisillustrator van OKV mocht noemen.

Stien Van Kerckhoven, Licht weerkaatst anders aan de glanzende binnenzijde, 2024
Licht weerkaatst anders aan de glanzende binnenzijde dan aan de buitenzijde.