Vlaanderen doet zijn Bourgondisch verleden alle eer aan. Vorig jaar werd al onder coördinatie van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur de Week van de Smaak in het leven geroepen. Dit najaar laat het Centrum Agrarische Geschiedenis ons nog meer watertanden.

De Week van de Smaak benadert eten en drinken vanuit een educatief, cultureel, culinair, toeristisch, economisch en sociaal perspectief. De eerste editie resulteerde in honderden activiteiten die Vlamingen moesten samenbrengen rond smaak en eetcultuur. Van 15 tot 24 november kan u dit jaar opnieuw proeven van diverse smaakvolle en smakelijke initiatieven die terug te vinden zijn op de gelijknamige webstek. Echte lekkerbekken kunnen in diezelfde periode ook genieten van een nieuw culinair erfgoedevenement. Het tweede al in evenveel jaar tijd.

Tot het voorjaar van 2008 nodigen tientallen partners in Vlaanderen, Wallonië en Nederland iedereen uit om te bezoeken, te wandelen, te koken... Die menukaart is een initiatief van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) in samenwerking met het Openluchtmuseum Bokrijk en het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT). Zij serveren een portie Rode kool met appeltjes: een lekker en gezond aanbod van activiteiten met groenten en fruit van vroeger en nu in de hoofdrol. Het volledige programma is terug te vinden op de projectwebsite.

Smakelijk

De boer op

Het CAG bestudeert, bewaart en ontsluit het verleden van landbouw, platteland en voeding vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw. Een van hun projecten is Het Virtuele Land, een databank die ons agrarisch erfgoed (zoals voorwerpen, foto's, documenten, affiches) en de gegevens van de bewaarders van dit erfgoed digitaal bewaart. Omdat de kippenkweek of de wentelploeg nu eenmaal minder uitstraling hebben dan een McCarthy-performance of een Rubenstentoonstelling, is ervoor het publiek ook een website rond gemaakt. Die is opgebouwd rond drie rubrieken: Verhalen, Instrumenten en Info.

 De verhalen zijn virtuele tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. Deze schetsen ons een beeld van de landbouw, maar evengoed leren ze ons iets over de perceptie van de primaire sector.
In een tijdperk waarin kinderen niet meer weten dat frietjes gemaakt zijn van aardappelen, is 'De gouden geschiedenis van een bescheiden knol' spek voor hun bek.

Erf-goed

Elk verhaal wordt geïllustreerd met afbeeldingen van stukken uit diverse collecties. Deze en nog
veel meer beelden zijn uiteraard ook terug te vinden in hun beeldbank die op trefwoord kan doorzocht worden of - wat voor onderwijzend personeel ook wel handig is - volgens context. Een
eenvoudige klik op het beeld roept meteen de contactgegevens en andere nuttige informatie op
van de instelling waar dit materiaal wordt bewaard. Zo hoopt het CAG dat de stap naar het eigenlijke museum of het archief misschien iets minder groot wordt.

 Behalve de beeldbank vindt u onder de rubriek Instrumenten ook een bibliografie en een zoekmodule voor landbouwmusea in de brede zin van het woord. De webstek verwijst u dus niet alleen door naar het Gemeentelijk Landbouwmuseum van het pittoreske Kemmel, maar evengoed naar
het Provinciaal Museum Bulskampveld of het Nationaal Visserijmuseum. Keuze genoeg dus! Rest u
enkel nog uw rubberlaarzen aan te trekken om dit erfgoedveld te doorploegen.

Hotspots op het web

Download hier de pdf

Smakelijk.pdf