Met het erfgoeddecreet van 2004 plaatste de Vlaam­se Gemeenschap erfgoed hoog op de culturele agen­da. De bijbehorende subsidies stimuleerden steden en gemeenten om de zorg voor, en ontsluiting van erfgoed ter harte te nemen. Maar ook op provinciaal niveau werden allerlei initiatieven ontwikkeld rond e-erfgoed.

Movee

De acties die de besturen ondernemen verschillen van provincie tot provincie. Oost-Vlaanderen inves­teert al enkele jaren flink in het project MovE dat staat voor Musea Oost-Vlaanderen in Evolutie. MovE en de Oost-Vlaamse musea werken samen aan de digitale registratie en -ontsluiting van hun collecties. Samen hebben ze al tienduizenden objecten op uni­forme wijze geregistreerd. Een deel van deze cen­trale museumcatalogus is ondertussen online toegan­kelijk. Het zoekformulier doet eerder technisch aan maar is wel zeer uitgebreid en de resultatenweergave stimuleert het intuïtief surfen. De portaalsite van MovE zou in de toekomst ook toelaten om te gaan grasduinen in het aanbod van tentoonstellingen, de museumcollecties te ontdekken of van de educatieve werking proeven. Voorlopig blijft dit nog beperkt tot een pagina met links naar de deelnemende musea. 

Provinciaal erfgoed

Lokaal erfgoed

Recent ging ook de website van een Antwerps regi­stratieproject online. Lokaal Erfgoed focust niet op museale collecties, maar op het documentair erfgoed bij lokale erfgoedhouders. Heemkringen in de pro­vincie Antwerpen werden gevraagd hun collecties -   affiches, krantenknipsels, stambomen, bidprentjes enzovoort - te inventariseren en in te voeren in de Archiefbank Vlaanderen. De Lokaal Erfgoed-site biedt eveneens deze beschrijvingen aan in combi­natie met een repertorium van de bewaarders. De inventarissen zijn helaas even divers als de auteurs -    ze variëren van Word-documenten tot Accesdata­banken - en zijn daarom niet globaal doorzoekbaar. Niettemin krijgt de Antwerpenaar via een zoekop­dracht op brontype of gemeente wel een uitstekend overzicht van de vaak onbekende erfgoedschatten in zijn buurt.

Erfgoed Limburg

Hoewel het cliché het anders wil, is Lim­burg de meest dynamische en ambiti­euze provincie op de internetsnelweg. Het Provinciaal Centrum voor Cultu­reel Erfgoed is er immers net gestart met Erf­goed Limburg, een centrale da­tabank die zoveel mogelijk digitale gegevensbanken over cultureel erfgoed in Limburg aan elkaar wil koppelen. Zowel openbare als privé­collecties zouden een plaatsje krijgen in hun erfgoedbank. Pilootpartners zijn momenteel het Provinciaal Gallo-Ro­meins Museum, het Openluchtmuseum Bokrijk en de Limburgse Kerkfabrieken. In een tweede fase zou er een erfgoed­wijzer ontwikkeld worden waarmee deze gegevens ook ontsloten kunnen worden voor het publiek. Momenteel is er enkel een informatieve webstek met informatie over het project, maar tegen mei 2008 zouden we de eerste resulta­ten op het net mogen verwachten. 

Beeldbank West-Vlaanderen

Westvlamingen kunnen nu al terecht op de Beeld­bank West-Vlaanderen, een digitale verzameling van beeldmateriaal over de provincie, haar gemeenten en het provinciebestuur. Het materiaal is niet alleen historisch van aard. In het luik 'West-Vlaanderen Nu' vindt u ook een beperkte selectie foto's van lopende projecten zoals tentoonstellingen. Maar voor nostalgische beelden over vlasbewerking, Stijn Streuvels of de Eerste Wereldoorlog, kiest u voor 'West-Vlaanderen Toen' en haar verschillende on­derdelen. Vooral de beeldbank kusterfgoed is een aanrader met prachtige zichten van verdwenen architectuur, een blik op de badmode en verte­derende teksten van kinderen aan het thuisfront. Afwachten of onze huidige betonnen kustlijn door de volgende generaties even pittoresk bevonden zal worden. 

Download hier de pdf

Provinciaal Erfgoed.pdf