Met de zomer voor de deur is het heerlijk om nu al even weg te dromen over onze vakantieoorden. Trektochten of all inclusive-reizen, voor een cul­tuurliefhebber hoort een bezoekje aan het lokale museum er gewoon bij. Indien u uw reis vooraf wilt voorbereiden, raden we u de links-pagina van tento. be aan. Daar vindt u enkele nuttige portaalsites van Europese musea. 

Bien aussi

Museum.nl werd hier eerder al besproken en is een echte aanrader om het Nederlandse museumlandschap te verkennen. Picturalissime presenteert de musea van onze Zuiderburen. Behalve biografische gegevens en artikels over kunststro­mingen, biedt deze webstek u ook een portaal aan tot musea over de hele wereld. De keuze is echter be­perkt. Dit geldt ook voor de grotere Franse musea die er per streek op­gelijst staan. Met een klik op de bij­behorende foto komt u terecht op de startpagina's van het Musée Art Contemporain van Bordeaux of het Muséum d'histoire naturelle te Nantes. De Parijse musea staan apart en krijgen ofwel de vermelding 'incontournable' dan wel 'bien aussi'! Ook goed is de Luxemburgse tegenhanger Plaza die 17 links naar musea biedt. 

Het principe van regionale museuminformatie wordt ook toegepast bij de Duitse webstek Webmuseen. Behalve een summiere omschrijving van de collecties en de adresgegevens van de verschillende erfgoedin­stellingen valt hier echter weinig te beleven. Handiger is de portaalsite van de Oostenrijkse musea waar onder andere het museum van de maand in de kij­ker geplaatst wordt. Helaas werd deze webstek die raadpleegbaar is in het Duits, Engels en Italiaans in geen maanden meer vernieuwd. Gelukkig worden de pagina's van de deelstaten wel actueel gehouden. Dat elk regio deze anders invult, maakt het navigeren soms wat moeilijker. De links naar de websites van de musea zelf maken veel goed. 

Poort op de wereld

Artistico

Een beetje talenkennis kan nooit kwaad, maar ook wie niet vloeiend Italiaans spreekt, vindt zijn weg doorheen de eentalige webstek van Musei online. U kunt er met behulp van een kaart van de beroemde 'laars' zoe­ken per regio, en via de even visueel voor­gestelde thema's. Na een klik op 'artistico' of 'archeologico' volgt een selectie uit de ruim 3.500 musea die in deze data-bank opgenomen zijn. De informatie is rudimentair maar openingsuren, tarie­ven en allerhande icoontjes over ver­schillende museummodaliteiten zijn wel aanwezig. Wat vooral ontbreekt zijn de webadressen en actuele ten­toonstellingsinformatie. Voor Spanje schuift het Ministerie van Cultuur op haar website de eigen staatsinstellingen naar voor. Een aantal van hun deelsites die gewijd zijn aan deze musea zijn ook con­sulteerbaar in het Engels of Frans. 

Tenslotte reizen we van het warme Zuiden naar het regenachtige Wales en Schotland die heel wat meer te bieden hebben dan hun natuurschoon. Behalve een voorstelling van de acht musea, bevat de com­pacte webstek van de National Galleries of Scotland ook pagina's over hun publicaties, tentoonstellingen en andere evenementen. Op het vlak van vormge­ving en inhoud scoort enkel de stek van Amgueddfa Cymru, de nationale musea van Wales, nog beter. Deze site stelt de zeven musea uitgebreid voor, maar gaat bijvoorbeeld ook dieper in op hun projecten, publicaties, beleid of de 2000 collectiestukken die via een beeldbank ontsloten zijn. Mocht u beslissen om langdurig in Wales te verblijven, dan surft u best even naar hun vacaturepagina. Goede reis! 

Dit artikel en de bijbehorende links kan u terugvin­den op www.tento.be. 

Hotspots op het web

Download hier de pdf

Poort op de wereld.pdf