De geschiedenis van de Plantentuin gaat terug tot 1797. Daarmee is de instelling ouder dan het koninkrijk België en heeft ze al meer dan twee eeuwen ervaring met planten. Na verschillende keren te verhuizen, vestigde de Plantentuin zich in het midden van de twintigste eeuw in het Domein van Bouchout, vandaag 92 hectaren groot, met heel wat historische gebouwen, waaronder een kasteel met een toren uit de twaalfde eeuw en de Balatkas, een van de oudste serres van het land.

Sinds 1 januari 2014 draagt de Plantentuin officieel de naam ‘Agentschap Plantentuin Meise’. De Vlaamse overheid beheert de Plantentuin. Op de site werken naast 150 medewerkers van de Vlaamse overheid 30 medewerkers van de Franse Gemeenschap. De wetenschappelijke collecties zijn voor een groot deel federaal patrimonium dat in bruikleen gegeven werd aan het Agentschap. In dit themanummer kunnen jullie lezen hoe rijk en uniek die verzamelingen wel zijn. Ze vormen het hart van de Plantentuin en bestaan uit een herbarium, bibliotheek, archief, kunstcollectie, maar ook uit levend erfgoed: botanische en horticulturele plantencollecties en een zadenbank.

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €49 euro per jaar (leraren en studenten €45) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €49 euro per jaar (leraren en studenten €45) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €25.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€49) betaalt slechts €102 i.p.v. €108 voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €25 krijg je drie nummers toegestuurd.