Een nieuwe thuis voor het Taxandriamuseum

In 1902 sticht de Turnhoutse Norbertijner kanunnik Josephus Evermodus Jansen een geschiedkundige kring met als bedoeling: "In een museum verzamelen al wat belang heeft voor de Kempen". 95 jaar later krijgt de inmiddels im­mense verzameling een nieuw onderkomen in het prachtig gerestaureerde "Huis metten Thoren". 

"Huis metten Thoren": de nieuwe thuishaven van het Taxandriamuseum.

"Huis metten Thoren": de nieuwe thuishaven van het Taxandriamuseum.

De eerste schaarse voorwerpen van de Geschiedkundige Kring Taxandria werden ondergebracht in een pand aan de toenmalige Botermarkt, nu het Zegeplein. Reeds in 1910 besliste de Kring met eigen midde­len een museumgebouw op te trekken. Drie jaar later werd het gebouw feestelijk ingehuldigd. Kort daarop brak de oorlog uit en moest de Kring noodgedwongen zijn activiteiten stoppen. De ledenbijdra­gen waren onvoldoende om de leningen terug te betalen en in 1920 werd de Stad Turnhout bereid gevonden het museum­gebouw over te nemen. 

Naast zijn diverse religieuze functies was kanunnik Jansen ook stadsarchivaris van Turnhout, geschiedschrijver en verwoed verzamelaar. Hij verzamelde niet alleen in zijn hoedanigheid van conservator van het Taxandriamuseum maar ook privé. In 1937 schonk hij het grootste deel van zijn verzameling aan het Taxandriamuseum dat zo in het bezit kwam van een groot aantal voorwerpen die vreemd zijn aan de Kempen. 

Ook de opvolgers van de kanunnik ble­ven verwoed verder verzamelen. De voorwerpen stapelden zich op en het museum ging steeds meer lijken op een goed onderhouden stapelplaats. In 1980 werd de collectie in zijn geheel overge­maakt aan de Stad Turnhout die als tegen­prestatie beloofde voor een goed behui­zing te zorgen. Met de ingebruikname van het gerestaureerde "Huis metten 
Thoren" werd deze belofte ingelost. 

Het "Huis metten Thoren" dateert van 1570 en is het oudste nog bestaande bur­gerlijke huis van Turnhout. Het behoorde vaak aan ambtenaren die met het nabijge­legen kasteel in relatie stonden. Het voorgebouw is 16de-eeuws, de vleugel met de rondbogen aan de tuinzijde werd gebouwd in de 18de eeuw. In de voor­tuin staat een monument voor Pieter Corbeels, boerenkrijger en grondlegger van de Turnhoutse papierverwerkende industrie. 

Praktisch

Taxandriamuseum, Turnhout 

Documenta X

Van 21 juni tot 28 september is  Kassel opnieuw het epicentrum van de hedendaagse kunst

Artistiek directeur Catherine David, cura­tor van het Centre Georges Pompidou en de Galerie Nationale du Jeu de Paume te Parijs, brengt 250 gasten naar Kassei: kun­stenaars, theatermakers, filmmakers, au­teurs, architecten, muzikanten en filoso­fen. 100 dagen lang zullen de bezoekers de kans hebben een brede waaier van he­dendaagse kunsten te beleven. 100 dagen van analyse, overleg, critische benadering, vraagstelling en reflectie. 

Praktisch

Documenta und Museum Fridericianum Veranstaltung GmbH 
Friederichsplatz 18, D-34117 Kassei 
tel. 0049/561-70.72.70, fax. 049/561-707.27.39, internet: http://www.documenta.de 

Adopteer een stoommachine

Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout bezit een historische stoommachine. 

De stoommachine van het Nationaal Museum van de  Speelkaart, toestand 1978.

De stoommachine van het Nationaal Museum van de Speelkaart, toestand 1978. 

Om het kolossale apparaat te res­taureren, op te stellen en op­nieuw te laten draaien is 8,5 miljoen frank nodig. Wie interesse heeft in het project en zijn steentje wil bijdragen, kan één van de 2000 onderdeeltjes van de stoommachine adopteren. 

De machine dateert van 1896 en is de oudste en grootste compound-machine die in België nog bestaat. Het apparaat weegt 70 ton en werd in 1979 aangekocht. Het kon niet onmiddellijk worden opgesteld omdat het museum toen nog niet beschikte over een aangepast gebouw. Intussen werd het museum ondergebracht in een vleugel van een vroegere speelkaar­tenfabriek in hartje Turnhout. Voor de stoommachine zal een apart "stoomhuis" worden gebouwd in het verlengde van de hoofdvleugel. 

Praktisch

Wie wil helpen om de historische kolos opnieuw in zijn oude glorie te herstellen, kan contact opnemen met IETS v.z.w. (Stichting Erfgoed Turnhoutse Speelkaarten), Druivenstraat 18, 2300 Turnhout, 014/ 41.56.21.

Sir Lawrence Alma­-Tadema. "Een gunstig uitkijkpunt"( 1895). Olieverf op paneel, 64 x 44,5cm. Privé collectie.

Sir Lawrence Alma­-Tadema. "Een gunstig uitkijkpunt"( 1895). Olieverf op paneel, 64 x 44,5cm. Privé collectie.

Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912)

Sir Lawrence Alma-Tadema, geboren in Friesland, maar vanaf 1870 werkzaam in London, was ongelofelijk succesvol in het Victoriaanse Engeland en behoorde tot de meest gevierde en best betaalde kunstenaars. 

Alma-Tadema specialiseerde zich in het weergeven van antieke ze­den en gewoonten. Zijn voorstellingen waren gebaseerd op de nieuwste archeologische ontdekkingen en geschil­derd met verbazingwekkende details. Met koel marmer, diepblauwe zeeën, kostbare stoffen en elegante personages, dit alles gestileerd volgens de Victoriaanse smaak, riep hij een poëtisch beeld op van de an­tieke wereld. Naast de bijna obsessieve aandacht voor het detail worden Alma­-Tadema's schilderijen ook gekenmerkt door bijzondere lichteffecten, composities met duizelingwekkende perspectieven en fraaie doorkijkjes. Deze illusionistische trucs, waardoor men als het were in het beeld wordt getrokken, zouden later wor­den worden opgepikt door de filmindus­trie van Hollywood. 

Na Amsterdam reist de tentoonstelling naar Liverpool waar ze van 2 1 maart tot 8 juni te zien is in de Walker Art Gallery. 

Praktisch

Van Goghmuseum, Amsterdam. tot 2 maart 

Monumentenwacht viert vijfjarig bestaan

­Op vrijdag 6 december 1996 vierde de Monumentenwacht zijn vijfde verjaar­dag. Bij deze gelegenheid vond plaats in het Cultureel Centrum "Romaanse Poort" te Leuven de presentatie voor van een lustrumbrochure. 

De Monumentenwacht werd in 1991 opgericht door de Koning Boudewijnstichting, de Stichting Monumenten- en Landschapszorg en de Vereniging van Vlaamse Provincies. De Vlaamse overheid zei onmiddellijk haar steun toe aan het initiatief dat in korte tijd uitgroeide tot een gevestigde waarde.

De Monumentenwacht bestaat uit zes vzw's, één per provincie en één centrale vereniging. De activiteiten zijn gericht op preventie, onderhoud en voorlichting. Wie aansluit, kan tegen een kleine vergoeding, rekenen op geregelde inspectie van het monument dat hij in bezit of beheer houdt. Na die inspectie ontvangt de be­heerder een rapport dat als basis kan die­nen voor onderhoudswerkzaamheden.

De lustrumbrochure "Monumentenwacht Vlaanderen Vijf Jaar" is een informatieve publicatie geworden. Gebaseerd op vijf jaar praktijkervaring en studieresultaten, verstrekt ze de eigenaars en beheerders van monumenten uitleg over de oorzaken van verval (mechanische, chemische en biologische factoren) en vertelt ze hoe de aftakeling te stoppen of op zijn minst te vertragen. De brochure schetst in het kort de geschiedenis en de structuur van de Monumentenwacht en situeert haar in re­latie tot andere instellingen en organisa­ties voor monumentenzorg. Speciale aan­dacht gaat naar de Monumentenwacht-­Interieur die bij wijze van experiment wordt opgestart in de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen. De lustrumbrochure wordt afgesloten met cijfers en grafieken over aantal leden, monumenten, interven­ties enz., en met een chronologisch over­zicht van de vijf voorbije jaren. 

Praktisch

De lustrumbrochure "Monumentenwacht Vlaanderen Vijf Jaar" kan u gratis aanvra­gen op volgend adres: Monumentenwacht Vlaanderen, Huis Schott, Eikstraat 27, 1000 Brussel, 02/549.07.37. 

Romeinse ambachtenmarkt

Romeinse ambachtenmarkt

Dat de Romeinen beschikten over een gezonde handelsgeest blijkt nog dagelijks uit onze opgravin­gen. De vondsten bewijzen dat Velzeke in contact stond met de ganse Romeinse we­reld. 

Een bedrijvige markt van toen nabootsen is dan ook geen simpele opgave. Toch on­dernemen we dit jaar opnieuw een poging om een forum tot leven te brengen. Naast demonstraties van wol-, leder-, houtbewerking kan u zelf zien hoe mantel­spelden en andere sieraden vervaardigd worden. Tal van deze artikelen worden ook te koop aangeboden. Wat dacht u van een paar authentieke sandalen, een lede­ren beurs of een riem? Naast aardewerk gaat ook prachtig Romeins glas over de toonbank. Na een grondige degustatie vonden wij de mulsumwijn geschikt voor import en raden hem dan ook ten zeerste aan. Een hapje of een stevige brok vlees ... de innerlijke mens wordt niet vergeten. Wij maken er een gezellige en levendige bedoening van. 

Wij voorzien minstens 15 verschillende ambachten en marktkramers die een bre­de waaier aan activiteiten en koopwaar aanbieden. 

Praktisch

Onze Romeinse ambachtenrnarkt gaat door op zondag 25 mei op het forum van het Provinciaal Archeologisch Museum van Zuid-Oost-Vlaanderen, Paddestraat 7, 9620 Velzeke. U kan er de kundigheid van onze voorouders bewonderen tussen 10h en 18h. Deze manifestatie loopt in sa­menwerking met de vlooienmarkt van de lokale middenstand. 
Voor verdere informatie: 09/360 67 16. 

Download hier de pdf

OKV Mededelingen 1997.1.pdf