Nu de zomer voor de deur staat, hangt er opnieuw muziek in de lucht. Vogels zingen hun mooiste lied, uit openstaande ramen weerklinken radiodeuntjes en mu­ziekgroepen treden aan op een van de vele festivals die ons land rijk is. Onze Vlaamse bands hebben een sterke reputatie, én een traditie die vele eeuwen oud is. Hoog tijd dus om eens het muziekarchief in te duiken. Muziekarchief is de naam van een webstek die naar eigen zeggen de schijnwerpers richt op Vlaanderens rijke muzikale verleden en heden. Het archief is een initiatief van vier zeer diverse partners; de openbare omroep VRT, Muziekcentrum Vlaanderen (het offici­ële steunpunt voor de professionele muzieksector in Vlaanderen), Muziekindustrie Maatschappij Simim die de muziekproducenten vertegenwoordigt) en Belgian Entertainment Association (de beroepsvereniging van de Belgische games-, muziek- en video-industrie). 

muziek uit de oude doos

Melomaan

Sinds 2004 bundelt de databank informatie over Vlaam­se muziekuitgaven; singles, albums, cassettes, compila­ties, rariteiten, enzovoort. Die wordt dagelijks en met behulp van de artiesten of melomanen uitgebreid, ver­fijnd en gecorrigeerd. De producer van een zomerhit of een obscure platenhoes kunnen via een beperkte zoekmachine in de centrale catalogus teruggevonden worden. Momenteel ligt de focus, ongeacht de taal van het lied, op naoorlogse pop- en rockmuziek. Luister­fragmenten - toch essentieel voor de beleving van deze kunstdiscipline - blijven helaas toekomstmuziek. Ook oudere composities en andere genres komen nog niet aan bod. 

Wie interesse heeft voor liederen die niet uit het vinyl­- of i-podtijdperk stammen, kan terecht op de Muziek­bank van Resonant. Dit Centrum voor Vlaams Muzikaal Erfgoed werd opgericht met als doel het inventariseren, conserveren en ontsluiten van het Vlaamse muzikale erfgoed. Dat erfgoedlandschap is trouwens behoorlijk polyfoon. Het betreft zowel zestiende-eeuwse litur­gische muziek, als een achttiende-eeuws orgel of het archief van een hedendaags jazzfestival. 

Het opsporen van dit luisterrijk, maar divers en erg ver­spreid patrimonium is een kernopdracht van Resonant. Daarom lanceerde dit centrum in 2003 een online re­gister waarmee het privaatrechtelijke muziekarchieven en -collecties uit Vlaanderen in kaart wil brengen. De lo­kalisatiefiches op deze site beschrijven het aantal partitu­ren, videobanden, instrumenten, enzovoort dat in het be­zit is van onder meer archieven, kloosters, koren, fanfares, componisten, of concertorganisatoren. Afbeeldingen of objectbeschrijvingen zijn niet beschikbaar. 

Antifonarium

Echt concreet en gespecialiseerd wordt het pas op de webstek die de Gentse Universiteitsbibliotheek in 2008 ontwikkelde om het Antifonarium van Tongerlo in de kijker te zetten. Dit gregoriaanse koorboek, ook wel be­kend als het Antifonarium Tsgrooten, werd onlangs in het kader van het  Topstukkenbeleid door de Vlaamse Gemeenschap aangekocht en in bruikleen gegeven aan de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. De eerstkomende jaren blijft dit topstuk nog even in de Gentse Boekentoren voor verder onderzoek, maar je hoeft geen muziekhistoricus te zijn om volop van dit werk te kunnen genieten. De Uni­versiteitsbibliotheek zorgde er immers voor dat dit 337 pagina's tellende handschrift volledig werd gedigitaliseerd. Via de showcase kan je de kalfslederen band openen, het 1 manuscript doorbladeren en inzoomen op de prachtige verluchtingen. Wie het filmpje met de speech van minis­ter Anciaux bekijkt, wordt door het ensemble Psallentes getrakteerd op gregoriaanse gezangen. Een harmonieus samenspel van beeld en geluid. 

Download hier de pdf

Muziek uit de oude doos.pdf