Heb je spullen uit de Belle Epoque in de kleerkast? Het Belle Epoque Centrum in Blankenberge kan die goed gebruiken. Hun jaarlijkse thematentoonstelling staat dit jaar in het teken van mode uit die glorieuze periode. De expo is een samenwerking van conservator Dirk Decoster, de gemeente De Haan, privéverzamelaars en diverse musea uit binnen- en buitenland.

Belle Epoque is kenmerkend voor het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Belangrijke ontwikkelingen aan het begin van de negentiende eeuw staan aan de wieg van die bepalende fase in de modegeschiedenis. Zo gaat de opkomende industrie een belangrijke rol spelen in het sneller en eenvoudiger vervaardigen van kledij. De naaimachine wordt in die context uitgevonden. De eerste warenhuizen komen op. Die zijn belangrijk voor het verspreiden van modestijlen. Ook modetijdschriften spelen hierin een cruciale rol. Naast materiële zaken komt ook een nieuwe klasse op: de nouveau riche. Zij uiten hun rijkdom en luxe door middel van kledij en sierraden. Er ontstaat een onderscheid tussen het rijke deel en het arme deel van de bevolking.

Belle-Epoque

Belle-Epoque?

De kledij van rijkere vrouwen is gekenmerkt door een S-vormig silhouet. Hun jurk bestaat uit verschillende lagen en een korset. Om zich aan te kleden hebben ze vaak hulp nodig van een dienstmeid. Via modetijschriften komen er verschillende stijlen aanwaaien in onze streken. Een bekend voorbeeld is het oriëntalisme met felle kleuren. Als accessoires dragen vrouwen een hoed en handschoenen. Juwelen zijn geïnspireerd op de art nouveau. Dichter bij de Eerste Wereldoorlog nemen vrouwen steeds meer het praktische werk van de mannen over. Hiervoor hebben ze gepaste kledij nodig: ze gaan een mantelpak dragen. Vrouwen doen afstand van het korset en na de oorlog willen ze hier niet meer naar terug. Herenkledij gaat van kleurrijk borduurwerk en een kniebroek naar sobere stoffen en donkere kleuren. De mannen dragen op dat moment een pantalon met vest en een gilet.

Belle-Epoque

Belle-Epoque in Blankenberge

De thematentoonstelling is geïntegreerd in de permanente collectie. Er worden authentieke spullen getoond waaronder kledij, parfum, sierraden en modetijdschriften. Het bezoekerscentrum bestaat uit vier verdiepingen en op elk van die niveaus staan er meubels van Thonet, de bekende meubelmaker die zijn stoelen ook op industriële wijze vervaardigde. Wie voorwerpen of kledij uit de Belle Epoque bezit, wordt uitgenodigd die in bruikleen aan het centrum te schenken.