Het MoMu in Antwerpen onderzoekt de samenhang van mode en interieur door een genderbril. Het boek bij de expo is de wetenschappelijke neerslag van het onderzoek.
Matthias Depoorter
Matthias Depoorter (°1980) is schrijver en kunsthistoricus. Hij schreef onder andere voor Knack. Van 2011 tot 2018 werkte hij voor de Vlaamse Kunstcollectie (VKC) en was hij verantwoordelijk voor de Summer Course for the Study of the Arts in Flanders. Van 2018 tot 2020 werkte hij bij het Museum voor Schone Kunsten in Gent als assistent-curator van de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ (2020) en als coördinator van het gelijknamige boek. Daarnaast cureerde hij de collectiepresentatie ‘Gaspar de Crayer en Gent. Onlosmakelijk verbonden’. Daarna was hij aan de slag als kunst- en erfgoedexpert bij Toerisme Vlaanderen. Sinds april 2023 is hij hoofdredacteur bij Openbaar Kunstbezit Vlaanderen.
Depoorter voert onderzoek naar de kunst uit de Nederlanden (vijftiende tot en met zeventiende eeuw). Hij publiceerde de boeken ‘Vliegwerk. Vogels in de kunst’ en ‘De Vlaamse meesters. Van Eyck tot Bruegel’, en bezoekersgidsen voor het Hospitaalmuseum en het Gruuthusemuseum in Brugge.
Sinds enkele jaren is het ModeMuseum één van de uithangborden van de Provincie Antwerpen en sinds de opening in 2002 heeft het al een stevige plaats veroverd in het Antwerpse museumlandschap. En het feit dat het MoMu onderdak gekregen heeft in de ModeNatie betekent dat mode een vaste stek heeft in de provincie Antwerpen.
Artikel
Het vernieuwde MoMu
Begin september ging het ModeMuseum (MoMu) in Antwerpen na drie jaar renovaties en verbouwingen opnieuw open. Over hoe de architectuur, de missie, het tentoonstellingsprogramma en het collectiebeleid geëvolueerd zijn, gingen we in gesprek met Kaat Debo, artistiek en zakelijk directeur van het museum.
Artikel
Het universum van multitalent Baloji in MoMu
Het MoMu in Antwerpen wijdt een tentoonstelling in de MoMu-galerij aan het universum van de multidisciplinaire Belgisch-Congolese kunstenaar Baloji met installaties, rekwisieten en kostuums uit de film Augure en twee kortfilms.
Artikel
Mode en interieur door een genderbril
Het MoMu in Antwerpen onderzoekt de samenhang van mode en interieur door een genderbril. Het boek bij de expo is de wetenschappelijke neerslag van het onderzoek.