De Belfius Collectie zet voor de vijfde maal haar deuren open. De reusachtige verzameling is elke derde zaterdag van de maand vrij te bezoeken. Van 19 oktober 2013 tot 15 maart 2014 schittert er bovendien de tijdelijke expositie rond de Vlaamse  ‘Meesters van het expressionisme’.

De Belfius Collectie is de grootste privéverzameling van het land. De gelijknamige bank beheert  de immense collectie van meer dan 4500 werken. Het is een boeiend overzicht van de belangrijkste Vlaamse kunstenaars tussen 1860 en nu. Bovendien bevat  ze enkele meesterwerken uit de 16e en 17e eeuw, zoals De Roof van de Sabijnse Maagden door Pieter Paul Rubens.

Frits Van Den Berghe

Het expressionisme: een verpersoonlijkt wereldbeeld.

Het expressionisme is één van de belangrijke kunststromingen uit het begin van de twintigste eeuw. Ze vond haar start in de literatuur, maar groeide al snel door naar de beeldende kunsten en de muziek. De stroming  ging uit van het wereldbeeld van de kunstenaar. Niet de realiteit, maar de persoonlijke gevoelens van de artiest stond centraal. Het veruiterlijken van die emoties was dan ook het belangrijkste motief.

Hun vaak sombere gevoelens vervormden de werkelijkheid. Het perspectief mocht er dan ook al snel aan geloven. Ook het kleurgebruik werd radicaal anders. Edvard Munch’s De Schreeuw uit 1893 bleek daarom vaak een grote inspiratiebron voor veel expressionisten.

Vlaamse meesters in de Belfius Collectie

Het expressionisme kreeg aan de vooravond van de twintigste eeuw ook  voet aan grond in het Vlaamse kunstenlandschap. De stroming evoceerde de vaak moedeloze toestand van de Vlaamse kunstenaar tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

Het Vlaams expressionisme leverde enkele grootmeesters op. Die meesters vormen de spil van de tijdelijke tentoonstelling. Constant Permeke is veruit de bekendste, maar ook Gustave De Smet en Frits Van den Berghe krijgen in de tentoonstelling een prominente plaats. Ook minder bekende landgenoten, zoals Jean Brusselmans of Floris en Oscar Jespers, krijgen de nodige aandacht.