De open blik zet zich door in hun werking. “We willen we ons niet begrenzen tot Antwerpen, maar kijken ook naar kunstenaars in Vlaanderen, Brussel en Wallonië”, stelt Bijl. “In de mate dat ons budget het toelaat, tonen we ook een internationale kunstenaar. Die openheid trekken we door in ons aanbod. We willen aandacht voor verschillende disciplines, net zoals kunstenaars daar vrij mee omgaan. De insteek vertrekt steeds vanuit de beeldende kunst. Als tentoonstellingsplek onderzoeken we verschillende presentatieformats, zoals een theaterstuk herinterpreteren.”
Lichtekooi Artspace bevindt zich een garageruimte van een rijhuis. Dat herinnert aan de voormalige kunstruimte LLS 387 in Antwerpen, geleid door Ulrike Lindmayr, tevens Bijls moeder. Hoe verhouden jullie zich ten opzichte van het voormalige LLS 387? “Pepa en ik hebben samen kunstgeschiedenis gestudeerd en allebei voor LLS 387 gewerkt. Dat was onze leerschool. We nemen daar een aantal zaken uit mee, zoals het centraal stellen van de kunstenaars en een bottom-up werking, maar we gaan onze eigen weg op.” Ze kiezen voor twee solotentoonstellingen en één thematentoonstelling per jaar.
In september brengt de pas afgestudeerde kunstenaar Stijn ter Braak zijn eerste solotentoonstelling. “We willen jaarlijks een lezingenreeks Universiteit Lichtekooi organiseren”, zegt Bijl. “We vinden dat er in Antwerpen weinig lezingen over kunst zijn. In het najaar nodigen we zes kunstenaars uit met de vraag om iets over kunstgeschiedenis te komen vertellen. Het fijne is dat ze die vaak vanuit een ander perspectief benaderen. Het kan een kunstenaar, periode, of één werk zijn. Het moet zich niet tot beeldende kunst beperken, het kan bijvoorbeeld over film of mode gaan.”