Er zijn zo van die plekken die net iets meer lijken te hebben dan wat de norm voorschrijft. Het Brugse Ommeland is zo 'n regio.

Karaktervol erfgoed

Brugse ommeland

Alleen al zijn bijzondere buren, de Vlaamse Kust en het wereldberoemde Brugge, geven het Brugse Ommeland de exclusiviteitstempel die het verdient. Het Brugse Ommeland is slenteren van het ene pittoreske dorpsgezicht naar het andere, genieten van 'le plat pays' en andere groenoases om na een dag vol couleur locale moe maar tevreden halt te houden in een typische kroeg of een gezellige eetgelegenheid. Wie van al dat plattelandsspektakel even genoeg heeft, vindt een goed alternatief in de sfeerstadjes op mensenmaat. Gezegend met karaktervol erfgoed hebben ze een belangrijke gemene deler: ze zijn stuk voor stuk de moeite waard om te ontdekken. En die ontdekkingsreis hoeft niet noodzakelijk per wagen, per fiets of te voet. Het kan zelfs in galop...

In stijl onthaasten

Zin om even de boel de boel te laten en er een weekendje of midweek op uit te trekken om in stijl te onthaasten? En mag het een exclusief charme-adres zijn of kies je voor een gezellig pension, een authentieke vakantiewoning of een sfeervolle gastenkamer?

Brugse ommeland

Wat je ook verkiest, het Brugse Ommeland serveert je een waaier van mogelijkheden. Brugge is een werelderfgoedstad die er in slaagt haar rijke historische karakter te koppelen aan een trendy kosmopolitische per­soonlijkheid. Damme is door de jaren heen uitgegroeid tot een gastronomisch en literair centrum. En dan zwijgen we nog over zijn indrukwekkend erfgoed. Lissewege is het filmische witte polderdorp dat de devotie van de pelgrims weet te combineren met het mysterie van de Tempeliers.

Wie wandelend of fietsend van de natuur in het Brugse Ommeland wil genieten, kan de Oudlandpolder ontdekken, het oudste ingepolderde gebied van Europa dat internationale faam verwierf, of de Zwinstreek, waar je naast vele roemrijke forten en dijken ook 's lands oudste natuurgebied vindt. Er is het Houtland met de mysterieuze kasteeldomeinen die deze bosgordel bevolken en hun geheimen slechts na enig aandringen prijsgeven. Je kan de kastelen van Wijnendale en Loppem bezoeken, of Abdij Ten Putte, waar legende en geschiedenis zich terugvinden in een oase van stilte.

Museum Constant Permeke

Brugse ommeland

Een reden nodig om even halt te houden in Jabbeke? Wat dacht je van Permeke? De grote Vlaamse expressionist wist het hele dorp te inspireren. Constant Permeke werd weliswaar in Antwerpen geboren, maar verbleef zowat zijn hele leven in Jabbeke. De Vier Winden, het huis dat hij in 1929 liet optrekken en dat hij tot aan zijn dood op 4 januari 1952 betrok, herbergt vandaag het Provinciaal Museum Constant Permeke.

Het museum is volledig aan de persoon en het werk van Permeke gewijd, telt ruim 150 werken en wist zo nagenoeg zijn hele oeuvre te centraliseren. Dat oeuvre kent twee overheersende thema's: 'de vissers en de zee' en 'de boer en de aarde'. Met zijn aardekleurige en trefzekere verfstrepen wist Permeke als geen ander het leven van de boeren en de verbondenheid tussen mens en aarde weer te geven. Doorheen de seizoenen toont Permeke de boer en de boerin, worstelend op hun land, hun lot aanvaardend. De kunstenaar ligt samen met zijn vrouw Marietje begraven op het dorpskerkhof. Het kunstwerk dat hun graf siert is een eerbetoon van Georges Minne.

Brugse ommeland

Logies in alle maten en vormen

Brugse ommeland

Een korte vakantie, een weekendje weg of een midweek om even terug op adem te komen? Mag het een exclusieve kasteelkamer, een charmant hotelletje of een gezellige vakantiewoning zijn? Steek je liever de handen uit de mouwen, dan stellen we je graag een boerderijvakantie of een trekkershut voor. Je merkt het al, in het Brugse Ommeland vind je logies in alle maten en vormen en voor elk budget. Nieuw dit jaar is het arrangement Corpus'05, de ambitieuze opvolger van Brugge 2002, dat door verschillende logies-verstrekkers aangeboden wordt, en wanneer je 's avonds na al die inspirerende en internationaal gewaardeerde impulsen naar wat rust snakt, lonkt het Brugse Ommeland.

Praktische informatie

Wil je meer weten over de toeristische mogelijkheden die het Brugse Ommeland te bieden heeft? Surf dan naar de website en vraag de streekpocket van het Brugse Ommeland aan, met allerlei toeristische informatie en weetjes (prijs €1, excl. portkosten)

Download hier de pdf

Kunsttoer: Welkom in het Brugse Ommeland.pdf