Toerisme Vlaams-Brabant heeft met De Groene Gordel een nieuw aanbod uitstappen en arrangementen. "Verrassend, veelzijdig Tervuren" is er één van.

Tervuren

De Groene Gordel: de vlag dekt de lading. Met dit aanbod van Toerisme Vlaams-Brabant kom je terecht in een brede strook van landschappen, parken, bossen, tuinen en velden, met tussenin pittoreske dorpen, die als een gordel van groen Brussel omsluiten. Er zijn drie subregio's: Brabantse Kouters, Pajottenland-Zennevallei en Dijleland.

De Brabantse Kouters

De Brabantse Kouters zijn een deel van de vruchtbare leemstreek waar talrijke beekjes en rivieren ontspringen. Ze zorgen voor een versneden reliëf, waar ruimte is voor akkers en weiden en voor grote hoeven. Met wandelschoenen of per fiets kan je alle kanten op. In Grimbergen kan je de norbertijnenabdij ontdekken, en de molens op de Maalbeek, de volkssterrenwacht en het Prinsenkasteel. Steenhuffel-Londerzeel heeft het schitterende kasteel van Diepensteyn en een kwekerij van Brabantse trekpaarden. In Meise bezoek je de Nationale Plantentuin.

Pajottenland en Zennevalei

Het heuvelende land, doorsneden door de Zenne en haar bijrivieren, inspireerde menig kunstenaar. Breugel en Felix De Boeck, Herman Teirlinck en Adriaan Servais kregen nooit genoeg van het landschap waarin de kastelen van Gaasbeek en Beersel, van Groenenberg en Coloma herkenbare bakens zijn. Het historische stadje Halle en de abdij van Affligem rij je niet voorbij. Neem ook de tijd voor Alsemberg en Huizingen. Of voor een geuze en een lambiek.

Het Dijleland

Tussen Leuven en Brussel ligt het meest bosrijke deel van Vlaams-Brabant. Het is heerlijk wandelen in het Zoniënwoud, Heverleebos en Meerdaalwoud. Een fietsennetwerk van driehonderd kilometer laat je kennis maken met nog vele andere plekjes en met de vele streekproducten: druiven in Hoeilaart en Overijse, witloof in Kampenhout, asperges in Keerbergen,... Toch is Tervuren pas echt overweldigend. Hier hebben hertogen, koningen en keizers het decor bepaald.

Tervuren

Tervuren: cultuur en natuur

Tervuren ligt in het hart van Vlaams-Brabant. Je kan er fietsen en wandelen in het Zoniënwoud en in de omliggende dorpjes. Voor cultuur zit je goed in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, waar de boeiende tentoonstelling Het geheugen van Congo loopt.

En er is het gemeentelijk museum Hof van Melijn dat in oktober 2004 werd geopend. Het bevindt zich in de prachtig gerestaureerde hoeve Het Hof van Melijn. Naast voorwerpen uit de opgravingen van het hertogelijk kasteel en de geschiedenis van Tervuren, vind je er ook schilderijen van de School van Tervuren. Die ligt aan de basis van een vernieuwde landschapschilderkunst in ons land en in het buitenland. Het museum toont werk van onder meer Boulenger, Montigny en Coosemans, die vanaf de jaren zestig van de negentiende eeuw een zeer realistisch pleinairisme beoefenden.

Praktische informatie

Download hier de pdf

Verrassend, veelzijdig Tervuren.pdf