Initiatief Beeldende Kunsten vzw heeft haar website vernieuwd. De vorige dateerde immers al van 2002, wat voor de snel evoluerende sec­tor van de hedendaagse kunst al behoorlijk oud en 'out' is. 

Omdat het veld van de beeldende kunsten een ondersteunende instantie ontbeerde, werd in december 2001 op initiatief van de Vlaamse overheid Initiatief Beeldende Kunsten (IBK) opge­richt. Het steunpunt vervult die taak met verve. Zo vinden we op hun webstek onder meer tips voor jonge kunstenaars, een overzicht van allerlei subsidiekanalen en downloadbare publicaties die vaak een neerslag zijn van eigen onderzoeksprojecten. 


Een van deze publicaties is De creatie van een toekomst?. Vermomd als een jaarplanner bevat deze agenda inspirerende bijdragen over de toe­komst van onder meer Bart Caron, Edith Doove, Adriaan Raemdonck en Bart De Baere. Een be­ter alternatief voor De Druivelaar kunnen we ons niet wensen. 

Kunstmozaïek

De laatste jaren legt IBK ook meer de nadruk op internationalisering, vandaar de Engelstalige ver­sie van IKBnet. Het steunpunt wil bovendien niet alleen de kunstenaars, maar ook de overheid en het publiek in binnen en buitenland informeren over de Vlaamse beeldende kunsten. Dit nieuwe beleid vertaalde - of beter nog - visualiseerde zich in een nieuwe databank Beeldende Kun­sten. 


Dit digitaal adresboekje bevat informatie over personen en organisaties die in de sector actief zijn. Een who's who voor de kunstscène dus. Kunstenaars vinden er de korte tekstjes over de doelstellingen van diverse kunstorganisa­ties, overheden of onderzoeksinstellingen, maar evengoed de contactgegevens van kunstcritici en curatoren. De kunstliefhebber ontdekt er dan weer tientallen kunstenaars, al dan niet terecht in een disciplinehokje gestopt. 


Elke kunstenaar heeft er een afzonderlijke pagina met een korte introductie op hun kunstenaars­praktijk, contactgegevens, cv, reflectieteksten, en bovenal heel veel beeldmateriaal. Een selec­tie hiervan werd op de startpagina samenge­voegd tot een mozaïek die een caleidoscopische blik gunt op de Vlaamse kunst. Niet elke kunstenaarsfiche is even uitgebreid maar pagina's als die van Elke Boon bijvoorbeeld laten ons hopen dat de geplande uitbreiding er snel komt.

E-cultuur

Dat IBK vinger aan de pols houdt, merken we ook aan hun uitgebrei­de dossier 'e-cul­tuur', Met dit nieu­we modewoord bedoelt men de veranderingen die zich onder invloed van de informatie- en communicatie­technologie voordoen in het domein cultuur. Ook de webstek Digitaal Platform die ze samen met IAK, het steunpunt voor audiovisuele kun­sten opgezet hebben, ondersteunt kunstenaars en organisaties die gebruik maken van nieuwe media en technologie. 


Bezoekers kunnen tenslotte ook inschrijven op hun twee nieuwsbrieven. De nationale bericht wekelijks over de actualiteiten in het beeldende kunstenveld in Vlaanderen en daarbuiten. Met het tweemaandelijkse, internationale e-zine blijf je op de hoogte van de activiteiten van onze Vlaamse kunstenaars in het buitenland. Het wordt onze mailbox soms wat te veel, maar een aanrader voor wie helemaal up to date wil blij­ven. 

Download hier de pdf

Kunsten(aars) in beeld.pdf