Kortrijk is meer dan de Guldensporenslag. De West-Vlaamse stad profileert zich als cultuurstad. Met Texture, het vernieuwde Vlasmuseum, sluit het aan bij het nieuwe museale landschap – zie het MAS of de herinrichting van de IJzertoren.

Kortrijk heeft een nieuw museum. Of beter: Kortrijk heeft zijn Vlasmuseum de eenentwintigste eeuw binnengeloodst. Sinds 2009 werd gewerkt aan een grondige herprofilering van het museum. In 2012 sloot het oude Vlasmuseum en verhuisde de collectie naar een vlasverzendhuis uit 1912 in het centrum van Kortrijk.

Op de opening op zaterdag 4 oktober konden ruim 800 gasten – waaronder kersvers minister van Cultuur Sven Gatz – in de gloednieuwe gebouwen van Texture kennismaken met de belangrijke rol die het vlas speelde in de regio. Bezoekers kunnen interactief aan de slag met de rijke geschiedenis van vlas en textiel. Via touchscreens en een interactieve tafel worden ze bovendien uitgedaagd om zelf het verhaal te beleven.

In drie zalen –de Leiekamer, de Wonderkamer en de Schatkamer – word je als bezoeker rondgeleid in respectievelijk de geschiedenis van de vlasbewerking in de Leiestreek, de hedendaagse toepassingen van het vlas en een selectie topproducten uit vlas en linnen.

Gezocht: tentoonstellingsruimte

Die feestelijke opening leidt even de aandacht af van de andere Kortrijkse cultuurhuizen. Vorige zomer raakte bekend dat het Broelmuseum én Museum 1302 de deuren sluiten. De collecties van beide musea krijgen samen onderdak in een nieuw stadsmuseum, in de gebouwen van Museum 1302.

Vooral de sluiting van het Broelmuseum kwam onverwacht. De voorbije jaren werd veel geïnvesteerd in het achttiende-eeuwse gebouw. Er werd onder andere een vleugel met klimaatregeling geïnstalleerd, en er gingen enkele belangrijke tentoonstellingen door, zoals Kunstwerkstede De Coene 1888-1977 of Capita Selecta. Kortrijk geeft de erkenning van het museum op en vraagt geen structurele subsidies meer aan. Het museum krijgt – na druk van de oud-schepen van cultuur en een onlinepetitie – een herbestemming als tentoonstellingsruimte.

Hoe moet het verder?

Het nieuwe stadsmuseum, dat Museum 1302 en het Broelmuseum moet vervangen, bestaat voorlopig enkel op papier. Met het verdwijnen van het Broelmuseum heeft de Leiestad geen museum voor (regionale) beeldende kunst meer. Om tijdens de de feestelijke zomer Leie2015  die culturele creatie van de stad toch stevig te promoten, komt er een kunstroute.